Kurd állásokat bombázott a török légierő

Törökország azért mért légicsapást a PKK-ra mert az támadta a hadsereg előretolt állásait az iraki határ közelében, Hakkari tartományban.

 

Török harci gépek támadták a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet létesítményeit Törökország délkeleti részén – jelentette kedden a Hürriyet című török lap internetes változatában. A vasárnapi volt az első jelentős légitámadás a szervezet ellen azóta, hogy Törökország két évvel ezelőtt béketárgyalásokba bocsátkozott a PKK-val.

A csapások “jelentős kárt” okoztak a kurd lázadóknak a lap szerint. Törökország azért mért légicsapásokat a PKK-ra mert az támadta a hadsereg előretolt állásait az iraki határ közelében, Hakkari tartományban. A Hürriyet úgy tudja, Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt értesítette a hadsereg arról, hogy mire készül. A hadműveletben F-4-es és F-16-os harci gépek vettek részt. A hadsereg nem erősítette meg a lapjelentést.

A PKK három napon át géppuskákkal és rakétagránátokkal támadta a török hadsereg előretolt hadállásait, mert feldühítette, hogy Törökország nem avatkozott be a kurd fegyveresek oldalán a szíriai Kobaninál folyó harcokba. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a hét végéig feltartóztathatatlannak tűnt a török határ mellett fekvő város bevételében, de a kurdok megállították őket. Kobani közel felét a szélsőséges szunnita szervezet tartja ellenőrzése alatt.

Ankara 2012-ben kezdett béketárgyalásokat a PKK-val, amelynek vezetője, Abdullah Öcalan életfogytig tartó börtönbüntetését tölti az országban. A török hatalom ellen 30 évig tartó kurd lázadásnak több mint 40 ezer halottja volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez