Egyiptom felfedezi az „ingyen” áramot is

Felpörögni látszik a nap- és a szélenergia hasznosítása Egyiptomban: az áramtermelés beruházásait ösztönzi a kormányzat, amely az áramátvétel tarifáit is kész átszabni.

Kormányzati téma lett szeptember végén Egyiptomban a megújuló energia hasznosításának növelése. Megelőzőleg megjelentek adatok arról, hogy milyen forrásokból mekkora arányt akarnak elérni. A szélenergia részesedése például a jelenlegi 12 százalékról 2020-ig a 20 százalékra fog felmenni. Az energetikáért felelős miniszter, Mohamed Shaker kijelentette: a szabályozási eljárások úgy változnak, hogy ösztönözzék a megújuló energia hasznosításához szükséges beruházásokat.

Várhatóan a nap- és a szélenergia termelte áram átvételi tarifájának kérdését is napirendre tűzik Egyiptomban. A kormányzat már kapott a hazai és a nemzetközi magántársaságoktól ajánlatokat, összesen 20 projektről van szó, amelyek megvalósítása két évet vesz igénybe. Napelemek termelhetnek áramot Asszuán tartományban például, illetve egy termikus erőmű is megépülhet abban a régióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez