Tárgyalást sürget az ENSZ főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Gázai övezetben tett látogatásán felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, különben az erőszak tér vissza.

“Nagyon fontos a palesztin kormány feladata az övezet újjáépítésében” – idézte az ENSZ-főtitkár kedd délelőtti gázai sajtótájékoztatóján elhangzottakat a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Ban Ki Mun emlékeztetett a vasárnapi kairói donorkonferencián a gázai újjáépítésekre ígért nemzetközi adományokra is. “A nemzetközi közösség fontos üzenetet küldött a gázai helyreállításokra felajánlott 5,4 milliárd dollárral” – mondta. Egy Palesztinát építenek, és ez nagyon fontos – tette hozzá a palesztin egységkormányra utalva.

“Kiválóak voltak a megbeszéléseim Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Kairóban és Rámi Hamdalláh miniszterelnökkel Rámalláhban. Az ENSZ elsőként üdvözölte a palesztin egységkormányt. Önök és kormányuk mellett állunk, hogy visszaállítsuk a Gázai övezet stabilitását egységes palesztin vezetés alatt” – jelentette ki a nemzetközi szervezet vezetője.

A gázai-izraeli határ Kerem Sálóm áruforgalmi átkelőjénél kedd reggel haladtak át Izraelből Gázába az első építőanyagokkal teli járművek, a nyári harcokat lezáró tűzszüneti megállapodás keretében. Megkezdődött a beton és vas szállítása az ENSZ-szel egyeztetve az ötvennapos nyári Erős Szikla hadművelet okozta károk helyreállítására. Az építőanyagokat az övezet magánépíttetői között központilag osztják el – írta kedden a ynet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez