Mobiltelefonos filmfesztivál

Ezen a filmfesztiválon nincs vörös szőnyeg, nincsenek világhírű sztárok, de még harmadrangú csillagocskák sem. Van viszont valóság, csőstül. Mobiltelefonok apró kameráin keresztül. Van, aki szerint ez a jövő.

Három napig tartott és ma ért véget a fesztivál, amit szíriai filmesek és aktivisták szerveztek. Mint mondják, azoknak a tiszteletére, akik az életüket kockáztatják azzal, hogy – többnyire a mobiljukkal – filmre veszik, mi is történik a háború tépázta országban. Aztán megosztják mindenkivel az interneten keresztül.

Ezek a rövid filmek nem csak az események dokumentálását szolgálják: formálják is a szíriaiak véleményét arról, ami az országukban folyik. Akár otthon vannak, akár külföldön nézik a képsorokat. Szíriaiak készítik a filmeket szíriaiaknak. Hogy bevonják őket, és kizökkentsék a nézőket a sztereotípiáikból. Minderről az egyik szervező, Zaher Omarin beszélt a WorldPost-nak.

Szóval a damaszkusziak láthatják, hogy mi van Homszban, az idlibiek képet kaphatnak arról, miként is mennek a dolgok a kurd területeken, mindenhol lehet látni azt, amit egy-egy helyen rögzítettek tüntetésekről, a hordóbombák pusztításairól vagy éppen a mindennapi életről. A filmek gyakran tragikusak, de néha humorosak, és több közülük már a szíriai kollektív emlékezet részévé vált – olvasható az esemény honlapján. A fesztivál három napján olyan, már ismert filmeket is vetítettek, mint az “Ezüstös víz”, amelynek Cannes-ban volt a premierje, és a “Halhatatlan tizedes”, amelyet a locarnói nemzetközi filmfesztiválon láthattak a nézők. A filmek közül többet olyan különlegesen nehéz helyzetben lévő területeken rögzítettek, mint Aleppo, Daraa vagy Atareb. Öt városban, köztük az említett háromban voltak most a vetítések. Az eredeti tervekben Kobáne is szerepelt, de az ottani bemutatókat most az Iszlám Állam ostroma és a koalíciós légicsapások meghiúsították. Viszont az év végéig Londonba, Berlinbe és Brüsszelbe is elviszik a mobilokkal készült filmeket. Amiket a fesztivál weboldalán mi is megnézhetünk.

Ami pedig a díjakat illeti: 1000-1000 dollárt kap a legjobb egyperces film, a legjobb rövid és a legjobb hosszú dokumentumfilm alkotója. Az eseményt civil szervezetek és alapítványok finanszírozták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez