Tűzeső után fegyverzápor Kobánéra

A hét végén nem csak az Iszlám Államot bombázta az amerikai légierő az ostromlott szíriai-török határvosnál. Gépei fegyvereket, lőszereket és egészségügyi segélycsomagokat is dobtak le a kurd védőknek. Törökország nem örül.

A C-130-as szállítógépek többször is fordultak: a szállítmányokat az iraki kurd hatóságok állították össze – közölte az amerikai központi paranncsnokság. Amely szerint a cél az, hogy képessé tegyék a földön harcoló kurdokat az ellenállás folytatására, a város megvédésére.

Amit az amerikai hadsereg továbbra is a levegőből támogat. Eddig 135 légicsapást hajtott végre a dzsihádisták ellen Kobánénál. Jóllehet lefékezte az Iszlám Állam lendületét, megtörni nem tudta azt. A terrorszervezet több száz harcosával végeztek, fegyvereket és lőállásokat semmisítettek meg az amerikai gépek, és a kurdok is elszántan védik a várost, de az amerikai központi parancsnokság szerint “Kobane még mindig eleshet.”

Tudósítók szerint a segélyszállítmányok felbőszítették az Egyesült Államok térségbeli kulcsszövetségesét, Törökországot. Erdogan elnök tegnap közölte: nem engedik, hogy a kurd harcosok amerikai fegyvereket kapjanak. Ankara a parlamenti jóváhagyás ellenére többször visszautasította, hogy beavatkozzon a határvárosért folyó harcba, segítse a Kobánét védő kurdokat. A hivatalos Törökország szerint ott két terrorcsoport harcol egymással, és Ankarának ehhez semmi köze. A török korányok 30 éve állnak harcban a saját kurd militánsaikkal, az önálló Kurdisztán megteremtéséért küzdő PKK-val, a Kurd Munkáspárttal. Amelyet egyébként Washington is terrorista szervezetként tart nyilván.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez