Fényűző válás-parti a divat Iránban

Az esküvők Iránban régóta a családok legünnepeltebb eseményei: dollárezreket költenek azok, akik megtehetik, egy ilyen eseményre. De ma már nem csak erre: a házasság végét is megünneplik, ugyanilyen felhajtással.

A közösségi médiát hónapok óta nagystílű válási bulik tartják lázban Iránban. Szarkasztikus meghívók, vicces torták az éppen szétválni készülő pároknak. Annyira népszerűvé váltak az ilyen partik a nagyvárosokban, hogy már egy vezető vallástudós is foglalkozik velük. Sátáninak tartja őket.

De nincs mit tenni: a jelenség annak a jele, hogy Iránban egyre több a válás. 2006 óta 150 százalékkal nőtt a házasságot felbontó párok száma, ma már az esküvők ötödét válás követi Iránban. Ez pedig felbőszíti a konzervatívokat. Akik úgy látják, hogy a jelenség szembe megy az Iszlám Köztársaság értékrendjével.

A múlt hónapban Musztafa Pour Mohammadi igazságügyi miniszter (maga is az egyházi elit tagja) azt mondta: 14 millió válás nem tesz jót az országnak. Az okok közt sok minden szerepel, úgy, mint bárhol a világon. Pénzügyi problémák, házasságtörés, drogfüggés vagy éppen házasságon belüli erőszak. De szakértők szerint a válások számának felívelése mögött ott áll az iráni társadalom átalakulása is – írja a Reuters.

“Az individualizmus egyre nagyobb teret kap az országban, különösen a nők körében” – mondja a Teheráni Egyetem szociológusa, Hamid Reza Dzsalaipur, aki szerint ennek az az oka, hogy a nők ma már iskolázottabbak, és jobbak az anyagi lehetőségeik, mint korábban. “Régen a nők férjhez mentek, és tűrtek. Ma, ha nem boldogok, különválnak. Ez már nem tabu.”

Egy 41 éves vegyésznő, aki az egyik teheráni gyár PR-főnöke, és tizenéves lánya van, azt mondja: azért vált el, mert a férje drogfüggő volt. Négy évig harcolt a bürokráciával. “Nem szeretik, ha a nő kezdeményezi a válást.” De mióta sikerült elválnia, a menyországban érzi magát. Amikor férjnél volt, az egyik nagynéni arra kérte: ne mosogasson ekkor és ekkor, mert a férjének megfájdul tőle a feje. “Azt mondtam: a fenébe a fejfájásával, miért nem emeli fel a fenekét, és mossa el maga után ő az edényt?”

Ő maga soha nem volt a hírhedt teheráni válás-partik egyikén sem, de amikor kimondták a válást, meghívta a barátait, és ők is ünnepeltek.

Az iráni házassági törvény hagyományoan a férjeknek kedvez. Nekik van joguk ahhoz is, hogy a házasság felbontását kérjék. De ma már a legtöbb esetben közös megegyezéssel indulnak a válóperek – mondják iráni jogászok. Ha viszont a férj nem akar válni, akkor a feleségnek a törvény előtt bizonyítania kell, hogy a házastársa erőszakos, pszichológiai problémái vannak vagy valamilyen más módon nem tud eleget tenni házastársi kötelezettségeinek.

A nők egyébként mehrieht-t, vagyis hozományt is követelhetnek ilyenkor, ha az esküvőn nem kaptak. Ez Iránban általában arany pénzérmék formájában érkezik, és az utóbbi években csillagászati összegeket, több tízezer dollárt is elér. Ha a férj valami miatt képtelen fizetni, akkor a feleség lemondhat erről. De ha nem teszi ezt meg, akkor a férj akár börtönbe is kerülhet a ki nem fizetett hozomány miatt – írja a Reuters. Ez nagy biznisszé vált Iránban egy jogászcsoport szerint.

A jelenség, vagyis az, hogy a nők egyre függetlenebbek Iránban, fokozódik. A mostani tanévben az egyetemre felvetteknek már 60 százaléka volt nő az Iszlám Köztársaság hivatalos statisztikái szerint – jelentette a kormányhoz közel álló IRNA hírügynökség. Amikor ezek a nők lediplomáznak, a legfontosabb feladatuk valószínűleg nem a férj-, hanem az álláskeresés lesz. És ha mégis férjhez mennek, nekik már – anyagilag mindenképpen – könnyebb lesz egy rosszul működő házasságot a hátuk mögött hagyni – mondják a szakértők.

De a trend nem csak a felső középosztályra jellemző ma Iránban. “Már nem csak róluk, vagy az észak-teheráni elitről beszélünk” – mondja Kevan Harris, a Princetown Egyetem Iránnal és az öbölmenti térséggel foglalkozó kutató intézetének társigazgatója. “Nem csak a felső réteg nyugatosodik és válik. A jelenség inkább a belső társadalmi változásokkal függ össze. Azzal, hogy a nők egyre nagyobb szerepet kapnak, és egyre tapasztaltabbak.”

A válások számának növekedése azért is nyugtalanítja az iráni hatóságokat, mert a gyermekvállalási kedv csökkenésével jár. Tavaly a teheráni parlament társadalmi ügyek bizottsága több mint 1 milliárd dollárt javasolt arra a célra, hogy a fiatalokat házasságra buzdítsák. A tervezet azonban nem ment át a törvényhozáson. Volt egy még vitatottabb törvényjavaslat is, az, hogy hozzák létre a Házasság és Válás Minisztériumot. Ezt sem fogadták el, de maga az ötlet is jelzi, hogy valós tényként foglalkoztatja a törvényhozókat és az iráni kormányt a válások számának növekedése. Vagyis valamiféle tolerancia figyelhető meg a hatalom részéről is a válásokkal szemben.

“Ez nem azért van, mert valaki azt mondja: kérem, szeretnék elválni, és meggyőz egy konzervatív társadalmat arról, hogy a válásban semmi kivetni való nincs. Nem így működnek a dolgok. Az emberek azért válnak, mert úgy érzik, hogy erre van szükségük. A másik oldal pedig nem akadályozhatja ezt meg” – mondja Harris, a már idézett amerikai szociológus.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez