Kiegyeztek egymással a szíriai kurdok

Habár a Szíriában élő kurdok már 2014 elején nagyobb autonómiát vívott ki maguknak, de a különböző csoportok szembenállása miatt rendkívül nehéz volt az együttműködés. Azonban Kobané ostroma teljesen új helyzetet teremtett és emiatt a felek kénytelen voltak megállapodni egymással. Ez a politikai kiegyezés pedig most nagyon jól jött a kurd milíciáknak, mivel most minden segítségre szükségük van: a városért vívott csata állóháborúvá kezd átalakulni, ahol a terroristák nem riadnak vissza a vegyi fegyverek bevetésétől sem.

Eddig legalább kétszer próbáltak meg kiegyezni egymással a különböző kurd frakciók, de minden erőfeszítésük kudarcba fulladt: a szíriai kurdokat képviselő Demokratikus Unió Pártját (PYD) ugyanis számos bírálat érte a helyi és a szomszédos országokban élő kurdok részéről, mondván „túl szoros kapcsolatokat ápolnak Bassár el-Aszaddal és teljesen kiszolgáltatja a kurdokat Damaszkusznak”. A PYD 2014 elején három kantont hozott létre és kikiáltotta a terület autonómiáját, de a többi kurd párt elutasította azt.

Azonban a Kobáne ostroma és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által végrehajtott – de a nemzetközi közösségben egyelőre vitatott – vegyi támadás „új helyzetet” teremtett. Ezért a szíriai kurd szervezetek megállapodást írtak alá a hatalom megosztásáról és nézeteltéréseik félre tételéről, hogy együtt vegyék fel a harcot a “kalifátus” ellen. A szíriai kurd csoportok közötti tárgyalásokat Maszúd Barzáni – az iraki kurd elnök – vezette és az észak-iraki Erbílben folytak a megbeszélések.

Az október 22-én kötött megállapodás a kurd körzetek egységes kormányzását irányozza elő, s a döntéshozatali jogokat egy olyan új testület kezébe helyezi, amelyben minden szíriai kurd párt képviselethez jutott. A dokumentum egyesített kurd fegyveres erő megalakítását írja elő, szemben azzal, hogy a PYD mindeddig saját milíciáját, a Népvédelmi Egységeket (YPG) tartotta az egyetlen életképes kurd erőnek. Megállapodtak arról is, hogy létrehoznak egy szíriai kurd parlamentet, de ennek a menetrendjét még nem tisztázták.

Mohamed Száleh Muszlim, a Demokratikus Unió Párt vezetője szerint „jelentős előrelépés a kiegyezés, de megkésve jött”. A politikus az as-Sark al-Auszat arab nyelvű Londonban megjelenő újság pénteki számában adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy állóháború alakul ki Kobanéban, ha nem változik a helyzet. A legrosszabb, hogy értesülései szerint a héten történt vegyi támadás csupán a kezdet: a terrorista szervezet még több vegyi anyagokat tartalmazó aknavetőtölteteket akar kilőni a településre, miközben a dzsihadisták legalább 40 harckocsival vették körül a határvárost.

Ezért a YPG-ben örülnek minden katonai segítségnek, amit felajánlanak nekik. A tárgyalások során megállapodtak az iraki kurdokkal is, miszerint ők 200 pesmerga harcost küldenek Kobáne védelmére. A kontingens Törökországon keresztül érkezik majd Szíriába és Ankara ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy a határőrség is átengedi a harcosokat, de csak egy feltétellel. “Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalva megállapodtunk arról, hogy a Szabad Szíriai Hadsereget (FSA) választjuk elsőként Kobani megerősítéséhez és csak másodikként a pesmergákat” – jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő az amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után. A török elnök a pénteki Tallinban tartott sajtótájékoztatóján pedig arról számolt be, hogy a szíriai kurdok elfogadták a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) 1300 fős erősítését és “jelenleg arról tárgyalnak, milyen úton vonultassák fel őket”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez