Abbász: Ez hadüzenet

A szerdai jeruzsálemi lövöldözés után Izrael elzárta a látogatók elől az Al-Aksza mecsetet, a muszlimok harmadik legszentebb helyét. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön kijelentette, hogy a cselekedet egyenértékű egy hadüzenettel.

Nem csak a muszlimoknak fontos az al-Aksza mecset. A zsidók számára is az egyik legjelentősebb kegyhely a Templomhegy, amin a mecset áll. Jelenleg nem csak muszlimok látogathatják a területet, de a zsidóknak meg van tiltva, hogy ott imádkozzanak. Izrael ezen intézkedéssel igyekszik csökkenteni az amúgy is igen feszült helyzetet.
A tegnap meglőtt izraeli aktivista férfi azért dolgozott, hogy újra imádságra használhassák a Templomhegyet. A fegyveres támadással gyanúsított férfit az éjszaka folyamát rendőrök tűzharcban megölték. Izrael csütörtök reggel mind a muszlimok, mind zsidók elől elzárta a területet.
Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a döntés veszélyes, mert még több feszültséghez és instabilitáshoz fog vezetni, negatív és ellenséges légkört fog kialakítani. Hozzátette, „a Palesztin Állam minden jogi lehetőséget ki fog használni, hogy felelősségre vonja Izraelt és, hogy megállítsa a folyamatos támadásokat.”
Kelet-Jeruzsálemet Izrael az 1967-es hatnapos háború alatt foglalta el, majd nemzetközileg el nem ismert lépéssel annektálta. Július óta több ízben erőszakba is torkolló feszültségek uralkodnak a szent város keleti felén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez