Csatlakozott az Iszlám Államhoz a legvéresebb egyiptomi terrorszervezet?

Hétfőn este az a hír jelent meg a legbrutálisabb egyiptomi terrorcsoport, a sínai Anszar Bayt al-Maqdisz Twitter-oldalain, hogy a szervezet hűséget esküdött a világ legrettegettebb terroralakulatának, az ISIS-nek. Pontosabban annak vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. Órákkal később az egyik, szintén neki tulajdonított oldalon viszont cáfolták a hírt. Akkor most mi van? – kérdezi az egyiptomi lap, az Aswat Masriya.

A lap szerint nem lehet megállapítani teljes bizonyossággal, hogy a két, egymással ellentétes állítás közül melyik a valós. A csoport különböző Twitter-azonosítókat használ, időről időre változtatja őket, és alkalomadtán némelyiket meg is szünteti. A lap ugyanakkor úgy véli: a tagadásnak nagyobb súlya van, mert az eredeti állítást közlő oldalak egyikén törölték a csatlakozás hírét, gyakorlatilag azt cserélték le a cáfolatra.

A Reuters ugyanakkor arra emlékeztet, hogy az Anszar egyik tagja korábban arról beszélt a tudósítójának, hogy az Iszlám Államból merítenek ihletet és tőle kérnek tanácsot az akcióikhoz. Főként a Sínai félszigeten tevékenykednek, de kimerészkedtek már az ország más területeire is, így a fővárosba.

Az Anszar a legaktívabb szereplője annak a dzsihádista lázadásnak, amelynek már több száz egyiptomi rendőr és katona esett áldozatául Morszi elnök megdöntése, vagyis tavaly nyár óta.

A múlt héten Kairó három hónapra rendkívüli állapotot vezetett be a Sínai félsziget északi részén, miután a biztonsági erők 30 tagját ölték meg az iszlámisták öngyilkos robbantásban egy ellenőrző pontnál. Röviddel később egy fegyveres további három másik katonával is végzett. A támadások végrehajtójaként senki nem jelentkezett, de a hasonló akciókat korábban az Anszar vállalta magára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez