Korbácsolás kutyasétáltatásért – törvénytervezet Iránban

Teheránban 32 parlamenti képviselő nyújtott be törvényjavaslatot arról, hogyan szigorítsák azoknak a büntetését, akik vásárolnak, eladnak vagy nyilvános helyen sétáltatnak kutyát. Erről a száműzetésben működő egyik ellenzéki parlament, a párizsi székhelyű  National Council of Resistance of Iran számolt be a honlapján.

Eszerint a kutyatulajdonosokat 74 korbácsütéssel és pénzbírsággal büntetnék, azzal az indoklással, hogy a kutyatartás „haram”, vagyis Istennek nem tetsző dolog az iráni iszlám kultúrában.

 

A tervezet angolra lefordított kivonata szerint a kutyák azért sem kívánatosak, mert „tisztátalanok”, és a majdani törvény megszegőit letartóztathatják, ha rajtakapják őket azon, hogy nyilvánosan mutatkoztak a kedvencük  társaságban.

 

„Bárki, aki háziállatot, például majmot vagy kutyát visz ki az utcára, és ezzel kárt tesz az iszlám kultúrában, az emberek egészségében vagy nyugalmában, különös tekintettel a gyerekekre és a nőkre,  megpróbál eladni vagy vásárolni ilyen állatot, vagy akár csak otthon tartja, és nem reagál a rendőri figyelmeztetésre, azt 10 és 100 millió riálra büntetik, vagy 74 korbácsütésre, plusz a kedvencet is elkobozzák.”

A tervezet arra is kitér, hogy az őrizetbe vett állatokat állatkertbe vagy a sivatagba szállítják, és ennek költségét a tulaj állja.

A törvény a rendőrökre, a farmtulajdonosokra, a juhászokra és a halászokra nem vonatkozna.

Az utóbbi időkben Iránban erősen kriminalizálják a hatóságok a kutyatartást, nyugatmajmolással vádolják a tulajdonosokat. Akik szerint a törvénytervezet a fiatalok megregulázását szolgálná és a szabadságjogok megnyirbálását jelenti a konzervatív országban.

Az ellenzék úgy véli: azért álltak éppen most elő az ötlettel, hogy megfélemlítsék a nőket és a fiatalokat, akik az utóbbi hetekben több tüntetést is szerveztek a sósavas támadások elleni tiltakozásul. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez