Honosítás kuvaiti módra

Érdekes módon oldotta meg a kuvaiti kormány az ország egyik legnagyobb, már több mint öt évtizede tartó problémáját: a százezer hontalan ember ügyét. A Perzsa-öböl menti monarchia hosszas tárgyalások után megegyezett a kelet-afrikai Comore-szigetekkel: ott adnak állampolgárságot a kuvaiti hontalanoknak. 

Az elmúlt héten végleg lezárult Kuvaitban a hontalanokról, vagy, ahogy a helyiek nevezik őket, bidoonokról évtizedek óta tartó vita. A bidoonok ugyanis állampolgárságot kapnak, de nem Kuvaittól, hanem a Comore-szigetektől. 

Azok, akik elfogadják a kormány ajánlatát, és felveszik a Comore-szigeteki állampolgárságot, számos kedvezményt kapnak az államtól: ingyenes tartózkodási engedélyt, oktatást, egészségügyi ellátást és azonnali állást. Jelentkezni a jövő héttől lehet, amikor  a Comore-szigetek megnyitja Kuvait városában a nagykövetségét. Valószínűleg kuvaiti oldalról ez lehetett a feltétel a diplomáciai kapcsolatok felvételéhez. 

A kuvaiti parlamentben többen üdvözölték a döntést. Fejszál al-Duvászi, az emberjogi bizottság elnöke, „nagyon bátor lépésnek” minősítette a kuvaiti kormány megoldását, és „példaértékűnek” nevezte azt a régióban. Kuvaitban eddig körülbelül 110 000 hontalan ember élt, akik  a monarchiában születtek ugyan, de mivel a felmenőik nem voltak kuvaitiak,  nem kaptak állampolgárságot. A bidoonok régóta harcoltak a kuvaiti állampolgárságért, de a kormányok eddig ódzkodtak megoldást találni az ügyükre. Az elmúlt három évben tucatnyi tüntetés volt, de mivel a bidoonok hontalanok voltak, és nem vonatkozott rájuk a kuvaiti jog, a hatóságok egyszerűen szétverték a demonstrációkat, a bíróságok pedig több száz bidoont elítéltek „illegális tüntetések” és a rendőrség elleni támadások miatt.

Becslések szerint az első hullámban 34 000 bidoonnak kívánják megadni a comorei állampolgárságot. Azonban ezzel még nem oldódik meg Kuvait bevándorlással és az állampolgársággal kapcsolatos összes problémája. A Perzsa-öböl menti monarchia régóta küszködik a felborult demográfiai arányokkal, főleg a ” bevándorlók túlsúlyával”.  A január végi hivatalos statisztikák szerint az országban élő 3 965 022 emberből mindössze 1 242 490 kuvaiti állampolgár, tehát még a harmada sem az összlakosságnak. A külföldi bevándorlók 40 százaléka (1,5 millió ember) közép-ázsiai és délkelet-ázsiai országokból érkezett. A második legnépesebb közösség az arabok: 1,1 milliónyi munkás, a külföldiek 27 százalékát teszik ki. A többi térségből már sokkal kevesebben jöttek, az afrikaiak száma még a nyolcvanezret sem éri el.

A felborult demográfiai arányok miatt néha elképesztő öltetekkel álltak elő a kuvaiti politikusok. Abdullah Al Tamimi  képviselő például azt javasolta tavasszal, hogy évenként 280 000 külföldi munkást telepítsenek ki, s így helyreállna az ország demograáfiai egyensúlya: “Országunkban jelenleg 2,5 millió külföldi állampolgár van, s ezt le kell vinnünk 1,1 millióra. Tehát öt év alatt összesen 1,4 millió embert kell kiutasítanunk.”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez