Happy enddel zárult a közel-keleti Rómeó és Júlia

Annyi viszontagság és várakozás után végre révbe ért az a szaúdi nő, aki még tavaly szökött meg otthonról, és követte a szerelmét Jemenbe. A múlt héten, egy Isten háta mögötti helyen, törzsi vezetők segítségével egybekelhetett a pár. A történetükben minden volt, ami egy izgalmas drámához elengedhetetlen: ösi hagyományok, romantika, hivatalok packázása, börtön, fegyveres lányrablás és jóakaratú emberek segítsége.

Az akkor 22 éves Huda még tavaly került a reflektorfénybe, nem csak a Közel-Keleten: történetét nagy világlapok mellett mi is megírtuk. Itt elolvashatják, most csak röviden foglaljuk össze. A fiatal szaúd-arábiai nő szerelembe esett egy jemeni fiatalemberrel. A férfi, Arafat mobiltelefonokat árult abban a városban, ahol a lány élt. A fiúnak mennie kellett. Huda szülei ellenezték a kapcsolatot: mást szántak neki, az egyik unokatestvérét. Ezért megszökött, és átjutott a határon. Jemenben illegális határátlépésért letartóztatták, börtönbe vetették, és mindkettőjüket bíróság elé állították. A szaúdiak pedig azt követelték Jementől, hogy adja ki a lányt, akit varázslattal vettek rá az engedetlenségre, vagyis a szülői ház elhagyására. Ekkor kapott szárnyra a szerelmespár története.

A nő nem volt hajlandó elfogadni a szaúdi nagykövetség által felajánlott ügyvédet, egy jemeni jogvédő szervezet képviselte őt a bíróság előtt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága magáévá tette az ügyet. Elismerte Huda jogát a menekült státuszra, mondván: ha vissza kellene térnie hazájába, akkor bántaná, talán meg is ölné őt a családja. A per idején tüntetések voltak Szanaaban Hudáért és Arafatért. Végül kiengedték őket, és a lányt az Amal központba, egy nővédelmi szervezethez küldték. Ahonnét a hónap elején fegyveresek elrabolták.

Huda és Amal most egy törzsi területen él, immár házaspárként. Hogy pontosan hol, azt nem tudta megmondani a Gulf News-nak a jemeni emberi jogi minisztérium menekültügyi osztályának vezetője, aki felkereshette őket. Adbul Szalam Al Nawabot ugyanis bekötött szemmel vitték látogatóba.

“Amikor felhívtam Arafat mobilját, egy férfi vette fel. Megnevezett egy helyet Szanaaban, azt mondta, ott várjak rá” – meséli. Fegyveresek jöttek, bekötötték a szemét, két órán át autóztatták, és csak akkor vették le a kötést, amikor már a pár előtt állt. “Szerintem Amran tartományban élnek. Voltam arra néhányszor korábban, ismerős volt a hely. A törzsek, akik vendégül látják őket, azt mondták: a fiatalok biztonsága érdekében tartják titokban a tartózkodási helyüket.”

Amran a huszi lázadók ellenőrzése alatt áll nyár óta, de a törzsi vezetők azt mondták, ők nem tartoznak ehhez a csoporthoz. Egyszerűen csak együttéreztek a fiatalokkal, amikor Huda könyörgött nekik, hogy segítsenek: hadd mehessen hozzá Arafathoz. Ezért segítettek nekik. Elrabolták a lányt, pénzt és szállást adtak nekik.

A Gulf News-nak sem Huda, sem Arafat nem nyilatkozott, hiába hívták őket. A hivatalnok azt mondja: a fiatal nő arról számolt be neki, hogy boldog a férjével, és nem akar visszatérni Szaúd-Arábiába. Méltósággal bánnak vele a törzs vezetői, ő pedig Inteszárra változtatta a nevét. Ami annyit tesz, hogy “győzelem”. Egy fiatal szaúdi nő szembeszállt a konzervatív ország tabuival, és maga döntött a saját sorsáról.

(A fotót a bal szélen álló Abdul Szalam Al Nawab készítette)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez