Vérdíjat tűzött ki egy kuvaiti képregényrajzoló fejére a kalifátus

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport gyakran követeli a halálukat azoknak, akik szerintük megsértették az iszlámot. Ilyenkor nem számítanak az országhatárok sem, mivel bárki végrehajthatja az általuk hozott ítéletet és ezzel együtt a megfelelő pénzügyi jutalomba részesítik a végrehajtót.

Najef al-Mutava egy kuvaiti pszichológus hét évvel ezelőtt indította el a saját képregényét, a „99″-et. Az évek során a képregény – akárcsak az amerikai Marvell vagy DC – eljutott addig, hogy egy animációs sorozatot készítsenek belőle. A sorozat a tipikusan a tinédzsereknek szóló szuperhősös, kalandokkal teli animáció, amelyben kilencvenkilenc szuperhős együttesen harcol a gonosz ellen. Mindegyik karakter egy utalás Allah valamelyik nevére és tulajdonságára, ami viszont nem mindenkinek nyerte el a tetszését az Öbölben. A vallásos muszlimok nyomban kritizálni kezdték, mivel szerintük ugyanis a sorozat címe gúnyt űz Allahból, ezért be kellene tiltani. Ebből még egy per is lett Kuvaitban, amit a kuvaiti rajzoló el is vesztett.

Azonban most Mutavának nemcsak a saría bíróság döntése miatt kell aggódnia, hanem a számtalan halálos fenyegetés, fatva és támadás miatt. Mióta sajtónyilvánosságot kapott a képregényrajzoló, azóta szinte állandóan érkeznek a különböző fenyegető üzenetek. Pedig Mutava legutóbb arról nyilatkozott a Kuwait Timesnak, hogy „befejeződött életének ez a szakasza” és inkább folytatja a praxisát a Kuvaiti Egyetem orvosi karán, ahol szeretne a betegekkel foglalkozni. Ám múltjától nehezen tud szabadulni.

„Már hivatalosan is eretnekké nyilvánítottak engem. Emiatt napi szinten kapom a fenyegető és halálos üzeneteket is” – mesélte a pszichológus, akinek a képregényével kapcsolatban már a szaúdi főmufti megszólalt és „iszlámellenes alkotásnak” minősítette. Szerinte értelmetlen az a vád, hogy rossz nevet ad az iszlámnak, mert ő tíz éve pont, hogy „pozitív színben tünteti fel” azt.

Most azonban teljesen új szintre emelkedtek a fenyegetések, ugyanis már az Iszlám Állam is a fejét követeli a Twitteren:„Bárki, aki megtalálja őt, gyilkolja meg és meglesz érte a jutalma” – olvasható az egyik üzenetben. A terrorista szervezet azt követeli, hogy „minél előbb végezzenek vele, azért mert nevetség tárgyává teszi Allah neveit”.

Szerencsére a hatóságok is megértették a helyzetemet és a rendőrség azonnal reagált. Megállapították, hogy az üzenet nem Kuvaitból jött. Felvették a kapcsolatot a közösségi oldal üzemeltetőjével is, akik törölték meggyilkolásomra buzdító hastagot” – nyilatkozta az illető.  Ezenfelül azért vált célponttá az Iszlám Állam számára, mert a képregényeit számos közéleti személyiség, köztük a kuvaiti emír és Barack Obama amerikai elnök is, dicsérte. „ „Az ő képregényei annyi fiatal férfi képzeletét ragadták meg” – jelentette ki az amerikai elnök, ami bizony vörös posztó volt a dzsihadisták szemében, mióta bombázza őket az Egyesült Államok és a koalíciós légierő.

Az animációs változatot 70 országban vetítették, sok helyen pozitív kritikákat kapott azért, mert a Közel-Keletet nemcsak a „terrorizmus és vallási fundamentalizmus” szemszögéből mutatták be. Sőt még volt egy kis crossover – az a jelenség, amikor egy képzeletbeli univerzumból egy vagy több karakter hirtelen feltűnik egy másikban – a DC-univerzum és a A 99 között is. Azonban Mutava szomorúan számol be róla, hogy az amerikai oldalon is számos ember támadta őt, mivel „dzsihadistákat nevel az amerikai fiúkból” és ő leginkább emiatt hagyta abba a sorozat készítését, mert a muszlimok reakciójára számított, de a nyugati iszlamofóbiára már kevésbé. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez