Véget ért a viszály Katarral

A hónapok óta tartó diplomáciai krízis Katar és a többi Perzsa-öböl menti monarchia között jelentősen beárnyékolta a térséget. Majdnem odáig fajult a helyzet, hogy Doha teljesen elszigetelődött a régióban. Végül tegnap véget ért a konfliktus: bejelentették, hogy visszatérnek Katarba a korábban visszahívott nagykövetek.

Rendkívüli GCC (Öböl menti Együttműködési Tanács) ülés volt tegnap este a szaúdi fővárosban, Rijádban. A találkozón részt vett Katar emírje, Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni. A helyi média szerint erre a találkozóra december 9-10 között került volna sor Dohában, de végül előbbre hozták. Mégpedig azért, mert véget ért a hónapok óta tartó diplomáciai krízis a térségben.

Megegyezés született arról, hogy visszatérnek Dohába Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetei, akiket még márciusban hívtak vissza posztjukról, mert Katart az a vád érte, hogy iszlamistákat támogat, és ezzel veszélyezteti a térség biztonságát.

A megbékélésben nagy szerepet vállalt Kuvait. A Perzsa-öböl menti monarchia április óta közvetített a felek között, és igyekezett megoldani a szaúdi-katari viszályt. Az Arab Liga tavaszi csúcstalálkozóján Ahmed al-Szabah kuvaiti emír próbálta csökkenteni a feszültséget az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjai között. Ezenfelül Omán is felszólította a feleket, hogy rendezzék a viszonyukat, és segítséget ajánlott fel a tárgyalásokhoz is. 

Ez volt a legsúlyosabb válság az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában az 1981-es alapítás óta. A kiváltó ok az volt, hogy Katar tavaly nem írta alá azt a GCC szerződést, amelynek értelmében a tagállamok nem avatkoztak volna bele egymás belpolitikájába, és lemondtak volna a különböző ellenzéki vagy iszlamista csoportok támogatásáról. Erre válaszul a  GCC tagállamok külügyminisztereinek márciusi találkozóján Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek (UAE) és Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszahívják katari nagyköveteiket.

A vádak szerint Doha a Muszlim Testvériséggel kapcsolatban álló csoportokat segített. Menedéket nyújtott például az Egyiptomban betiltott iszlamista szervezet számos vezetőjének. Miután Katar kezdett elszigetelődni a régióban, és egyre problémásabbá vált a kapcsolata a GCC-vel, szeptemberben kiutasított több, az egyiptomi betiltás után Katarba menekült Testvériség-tagot, köztük fontos vezetőket is. Ezenfelül befagyasztotta a Muszlim Testvériség mintegy 524 magas rangú tagjának Katarban vezetett bankszámláját is. A kiutasított iszlamistákat végül Törökország fogadta be.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez