Mogadishu ismét lángokban xxx

A hétvégén több mint 80 ember vesztette életét a szomáliai fővárosban, miután az átmeneti kormányt támogató etiópiai csapatok offenzívát indítottak a felkelők ellen.

Egy mogadishui civil szevezet, az Elman Human Rights beszámolója szerint az etiópiai katonák aknavetőkkel vették tűz alá a város egyik lakónegyedét. A városrészben rejtőző felkelők elleni támadásnak számos civil áldozata volt, a szemtanúk leírása alapján hónapok óta nem voltak ilyen súlyos harcok a város utcáin. Egy lerombolt mecsetben 6 muszlim vallási vezető vesztette életét. A BBC arról számolt be, hogy a vezetők egy olyan szúfi szektához tartoztak, amelyik egyáltalán nem vett részt a konfliktusban.
Szomáliában Mohamed Sziad Barré hatalmának 1991-es megdöntése óta anarchikus állapotok uralkodnak. Az elmúlt 15 évben több mint egy tucat kísérletet tettek a központi hatalom helyreállítására, ám a békét eddig senki nem tudta biztosítani. 2006 júniusában az iszlamista csoportokat tömörítő Iszlám Bíróságok Szövetsége (ICU) vette át a hatalmat Mogadishu felett, ám az év végén a kormánycsapatok az etiópiai hadsereg támogatásával győzelmet arattak az ICU felett. Az etiópiai csapatoknak azonban nem sikerült pacifikálniuk a fővárost: 2007-ben Mogadishuban több mint 6500 ember vesztette életét a harcokban. Az utóbbi időben ráadásul nem csak az iszlám szélsőségesek harcolnak az etióp csapatok ellen, hanem számos, a külföldi katonákat megszállónak tartó szekuláris milícia is csatlakozott a felkelőkhöz. Az ICU komoly propagandát folytat, hogy megnyerje magának az egyre elkeseredettebb lakosságot.
Az itt látható iszlamista propagandavideó felvételei nagyrészt tavaly tavasszal, a mogadishui repülőtérért folytatott harcok során készültek. (Ha a videó nem jelenik meg, itt megtekinthető.)

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez