Elszabadult az erőszakspirál Jeruzsálemben

A múlt héten úgy tűnt, hogy csökken a feszültség Izraelben, miután találkozott egymással Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, John Kerry amerikai külügyminiszter és II. Abdullah király Ammánban és előrelépés történt a Mecsetek terével kapcsolatos ügyben is. Azonban pár nappal ezelőtt egy újabb támadás miatt ismét kiújult az izraeli-palesztin viszály, amely már egyre nagyobb méreteket ölt.

Legalább négy halottja és nyolc sebesültje van annak a támadásnak , amelyet egy Har Nof nevű település zsinagógájában hajtottak végre. A két merénylő baltával és késsel felfegyverkezve rontottak neki az imdákozóknak. A kiérkező a rendőrség agyonlőtte a két, a médiajelentések feltételezése szerint Észak-Jeruzsálemből érkező palesztinokat.

„Megpróbáltam elmenekülni. Egy férfi közeledett felém késsel. Egy asztal volt közöttünk, ezért inkább a társaim felé indult. Így elfutottam” – jelentette ki a Josszi, az egyik szemtanú. Az épületben sok szoba volt, ezért többen el tudtak rejtőzni a támadók elől vagy eltorlaszolták az ajtókat és megvárták a rendőrség kiérkezését. A tv értesülése szerint mindketten jól ismerték a helyszínt, egyikük egy szomszédos boltban, a másik a zsinagóga takarítójaként dolgozott. Egy rendőrség szóvivő közölte, hogy terrorista támadásnak tekintik ez esetet.

 A Hamász nem vállalta magára a támadást, de üdvözölte és ,,hősies tettnek” nevezte azt. Musir al-Maszri, a Hamász gázai szóvivője szerint az ,,természetes reakció”, mivel ez szerintük válasz volt Juszuf Hasszán al-Ramúni buszsofőr halálára.

Juszuf Haszán Al-Ramúni egy kelet-jeruzsálemi autóbusz vezetőt tegnap felakasztva találták meg az EGGED busztársaság parkolójában. Az At-Tor arab lakónegyedben élő, harminckét éves, kétgyerekes férfi halálát kivizsgálják az izraeli hatóságok, de a rendőri jelentések szerint a holttesten nem találtak erőszakra utaló jeleket. A halottat boncolásra az igazságügyi szakértői intézetbe vitték.

Ugyanakkor a család úgy véli, izraeli telepesek végezhettek vele rasszista indítékból. Egy másik palesztin sofőr szemtanú idegenkezűség jeleit vélte látni a halotton, és szerinte olyan helyen volt felakasztva, a busz hátsó lépcsőjénél, ahol önkezével nem vethetett véget életének.A holttestet a sofőr felettese a jármű belsejében találta meg, akivel éppen kávézni ment volna. Ő számolt be, hogy al-Ramúni az 57-es járatot vezette, ami  több zsidó telepes otthon mellett is elhalad.Halála hírére tüntetések kezdődtek a város arabok lakta At-Tor, Rasz Al-Amúd és Abu-Disz negyedeiben, a tiltakozók több helyen kövekkel dobálják az elhaladó járműveket. A palesztin szervezetek általános sztrájkra szólítottak fel.

A zsinagóga elleni merényletre reagálva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy Izrael durva választ fog adni a palesztin agresszióra. Netanjahu kijelentései szerint a keddi gyilkosságot megvetendő gyilkosok követték el, akik kegyetlenül megölték az imádkozni érkező zsidókat. Az izraeli kormányfő az iszlám szélsőséges Hamászt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt tette felelőssé a történtekért.  A Londonban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a támadás után telefonon beszélt Netanjahuval, a palesztin vezetőket pedig felszólította, hogy a leghatározottabban ítéljék el az “értelmetlen brutalitást”, és hozzanak megfelelő intézkedéseket, hogy az ne ismétlődhessen meg

Az incidens azután történt, hogy vasárnap este egy palesztin támadó csavarhúzóval megsebesített Jeruzsálem óvárosa mellett egy ultraortodox izraelit, majd elmenekült. Az utóbbi hetekben Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában pattanásig feszült a helyzet, elharapództak az erőszakos palesztin-izraeli villongások. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy meg akarja változtatni a város kényes status quóját lehetővé téve a zsidók imádkozását a Mecsetek terén. Az elemzők és a helyiek egy új intifádáról (palesztin lázadásól) beszélnek.

FRISSÍTVE: A zsinagóga elleni támadást egy rég nem hallott palesztin szervezet vállalata magára: a Popular Front of Palestine (PFLP) Népi Front Palesztina alá tartozó Abu Ali Musztafa brigádja. Ez egy szélsőbaloldali szervezet, amely még 1967-ben jött létre. Az elemzők azért tartják fontosnak, hogy ez a szervezet vállalta magára a cselekedetet, mert Abu Ali Musztafa a legutóbbi, 2000-ben zajlott Intifádában is részt vett és hajtott végre több támadást. A vezetőjével 2001-ben végeztek az izraeli hatóságok, a szervezet 2003 után már csak katonai célpontokat támadott. Feltehetőleg ez a támadás komoly változást jelent a korábbi hozzáállásukban. 

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez