Az ugandai lázadók már Dél-Szudánban vannak

A Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SPLA – Sudan People’s Liberation Army) és az Úr Ellenálló Hadseregének (LRA – Lord’s Resistance Army) csapatai vasárnap összecsaptak a szudáni-ugandai határon található Nimule-ban. Az SPLA három LRA lázadót ölt meg, és egyet foglyul ejtett.

 

Az ugandai kormánycsapatok (UPDF – Uganda People’s Defence Force) hírvivője, Magezi kapitány magát az összecsapást nem erősítette meg, csupán azt, hogy egy LRA az ugandai határtól 40 km-re lévő Pageriben tartózkodott a hétvégén.
„Szombat este körülbelül harminc LRA katona támadta meg Pageri városát” – mondta Magezi hétfőn. „Fosztogattak, elraboltak egy férfit és egy nőt. A nőt később elengedték.”
Az ugandai hadsereg hírei szerint az LRA vasárnap este újra átkelt a Níluson és visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti régiójában lévő Garamba Nemzeti Parkba.
„Valószínűleg fegyverért és élelemért jöttek át” – tette hozzá Magezi kapitány.
Ezalatt a Közép-afrikai Köztársaság Haut-Mbomou tartományának hatóságai kérvényt nyújtottak be a kormányhoz, amiben egy katonai bázis felállítását szorgalmazták a térségben, ami védelmet biztosítana az LRA támadásai ellen. Emellett kérték annak a százötvenhét gyermeknek és felnőttnek a kiszabadítását, akiket az LRA márciusban rabolt el. A levél másolatait elküldték ENSZ-képviselőknek és a nagykövetségeknek is.
„Legjobb tudomásunk szerint az elrabolt fiúkat arra kényszerítik, hogy harcoljanak a seregükben, a lányokat pedig szexrabszolgákként használják a katonák” – olvasható a levélben, amelyet nyolc, az elmúlt hónapokban LRA támadást szenvedő város és falu írt alá.
Az elraboltak listáján harminchat gyermek szerepel, akik tizenkét évnél fiatalabbak. A legkisebb elrabolt gyermek mindössze hat éves.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez