A későbbi választásokat erőltetik Mauritániában

A mauritániai elnöki választások elhalasztását javasolja egy közvetítőkből álló bizottság, mely szerint június 6. helyett július 18.-án kellene megtartani a választást. Szenegálban tárgyalásokat indítottak a múlt héten, hogy közös nevezőt találjanak a 2008-ban a hatalmat magához ragadó katonai diktatúra és a puccs ellen tiltakozó pártok között.

A mauritániai ellenzéki pártok megtagadták a részvételt a június hatodikai választásokon, mivel úgy gondolják, hogy az eredménye már eldöntetett. Szerintük Mohamed Ould Abdel Aziz tábornok, ezzel a választással csak a saját hatalmát akarja törvényesíteni, miután puccsal magához ragadta a hatalmat 2008-ban, ezzel száműzve az első demokratikusan megválasztott elnököt Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

 

Ould Abdel Aziz tábornok múlt év augusztusában szerezte meg a hatalmat egy katonai puccsal. Azóta viszont lemondott, hogy júniusban jelöltethesse magát az elnökválasztáson.

 

Sidi Ould Cheikh Abdallahi elnököt 2007-ben választották meg, aki az ország 1960-ban elnyert függetlensége óta az első demokratikusan megválasztott elnök volt. Azalatt a 15 hónap alatt, míg hatalmon volt, Mauritánia az arab országok egyik példaképévé vált. Az emberi jogok tiszteletben tartásával elkezdődhetett egy demokratikus állam fejlődése. Megjelent a sajtószabadság, a rabszolgák és a nem arabok szabadságot kaptak. 

 

Forrás: AHU – Kisvárdai Balázs

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez