Két évre elég fegyvere van az Iszlám Államnak

Megint rossz híre van az ENSZ-nek: legújabb jelentése szerint az Iszlám Állam terrorszervezet két éven belül biztosan nem fut ki a fegyverekből, ha addig a mostani intenzitással folytatódnak a harcok.

A Biztonsági Tanácsnak készített jelentésben az áll: az Iszlám Állam a világ egyik legjobban felfegyverkezett terrorcsoportja, sem puskából, sem lőszerből, sem pedig harci járművekből nem fog hiányt szenvedni a következő fél, de inkább 2 évben. A dokumentum arra is kitér, hogy az Egyesült Államok vezette légicsapások sem tudnak akkora veszteséget okozni a dzsihádistáknak, hogy az jelentősen változtasson a helyzeten. A nehézfegyverekben és a járművekben kárt tesznek ugyan, de a könnyűfegyverek mennyiségét nem befolyásolják.

A jelentés azt sürgeti, hogy Washington mielőbb találja ki: hogyan tudná elvágni az ISIS-t és az al-kaidás Nuszra Front a fegyver- és pénz-utánpótlásától. A “kalifátussal” szomszédos országokat pedig arra szólítja fel, hogy kobozzanak el, szállítmányával együtt, minden olyan tartálykocsit, amely átlépi a terület “határát”.

A Biztonsági Tanács még augusztusban határozatot fogadott el arról, hogy szankciókkal néznek szembe azok a tagállamok, amelyek olajat vásárolnak a fekete piacon a terroristáktól, akiknek legfőbb bevételi forrását éppen ezek az illegális olajeladások jelentik.

Egy másik, szintén az ENSZ-nek készült jelentés szerint az olajüzletek privát közvetítőkön keresztül köttetnek, akiknek saját szállítóflottájuk van, a tartálykocsik kitaposott csempész-útvonalakon járnak. Az Iszlám Állam rosszabb napokon a világszervezet szerint 850 ezer, jobb napokon több mint másfél millió dollárra tesz szert a feketén folytatott kőolaj-kereskedelemből. Más becslések ennél is nagyobb számokról szólnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez