Jordánia is odacsap a Muszlim Testvériségnek

Jordániában őrizetbe vették a Muszlim Testvériség helyi vezetőjének a helyettesét, amiért bírálta, hogy az Emírségekben a terrorszervezetek listájára került szövetségeseivel együtt az iszlamista politikai mozgalom. Zaki Bani Rushaid letartóztatása az utóbbi idők első komolyabb csapása a jordán politikai ellenzéki vezetőkkel szemben.

Az állambiztonságért felelős főügyész azért rendelte el az akciót, mert Rushaid – idézzük – “kinyilatkoztatásával gyengítette Jordánia kapcsolatait egy baráti állammal.”  A Muszlim Testvériég helyi vezetője ugyanis  véleménycikket írt az Egyesült Arab Emírségek fellépéséről a politikai iszlám ellen. Jordánia már jó ideje fellép a vele szövetséges Öböl menti monarchiákat kritizáló hangok ellen. Akikkel nem csak politikai viszony fűzi össze, de gazdasági is.

Rushaid cikkében azt írta, hogy az Emirátusok uralkodói „a terrorizmus elsődleges támogatói,” és hogy nincs legitimitásuk. Szerinte ugyanis az Egyesült Államok rendőreiként működnek a Közel-Keleten, és a cionistákat támogatják, kárt okozva ezzel az arab és muszlim államoknak.

A Muszlim Testvériség a legnagyobb ellenzője a Közel-Keleten az Amerika-barátságnak és a kiegyezésnek Izraellel – írja a Reuters. Erősen ellenzi az örökletes alapon működő királyságokat is. Egyiptommal és az Öböl-államokkal szemben Jordánia eddig nem üldözte a Testvériséget. Az utóbbi időben azonban annak több tagját is letartóztatta, mert kritizálták a királyságot, amiért nem lépett fel komolyabban Izrael ellen a gázai háború miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez