Mauritánia : Abdelaziz az új elnök, az ellenzék “választási puccsot ” emleget

A 2008. augusztus 6-i puccs vezetőjét, Mohamed Ould Abdelaziz tábornokot már a választás első fordulójában elnökké választották. Az ellenzék szerint azonban “választási puccs” történt.

"Mohamed Ould Abdelaziz a szavazatok 52,58%-át megszerezve lett a Köztársaság elnöke" jelentettek ki Mohamed Ould Rzeizim belügyminiszter, miután ismertették az első forduló még nem végleges, de már összesített eredményeit. A részvételi arány 64,58%-os volt.

 

A választástól azt remélik, hogy véget vet annak az elhúzódó válságnak, amely az előző, demokratikus elnök (Sidi Ould Cheikh Abdallahi) hatalmának puccsal való megdöntése nyomán alakult ki. A belügyminiszter hozzátette: a választások rendben lezajlottak és semmilyen fellebbezési kérelem nem vitatja az eredményt – üzente azoknak, akik ezt a voksolást a 2008-as puccs legitimálásának nevezték.

A három másik jelölt elfogadta a választás eredményét.

 

Az ellenzék azonban, aki tömeges visszaélésekről számolt be, többek között "a választási jegyzék meghamisításával", "általános korrupcióval" és "hamis választási dokumentumok használatával" vádolja az újonnan megválasztott elnököt.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez