Egyre több nyugati harcol az Iszlám Állam – ellen

Egyre több angol, német, holland, amerikai megy Szíriába: de már nem csak a dzsihádistákkal akarnak harcolni, hanem ellenük is. Köztük például egy egész motorosbanda. De útnak indult egy fiatal nő is. Az otthoni hatóságok másként ítélik meg őket, mint azokat, akik az Iszlám Államhoz szöknek ki.

Jobb egy napig Oroszlánként élni, mint ezer napig birkaként. Ezt posztolta a Lions of Rojava Facebook-oldalára az amerikai Jordan Matson. A Rojava oroszlánjai az ISIS ellen harcoló kurdok, a Népvédelmi Egységek, az YPG oldala, melyet már több mint 17 ezren lájkoltak. Ugyanitt sürget az amerikai harcos másokat is, hogy csatlakozzanak, és segítsenek “a pokolba küldeni a terroristákat és megmenteni az emberiséget” az Iszlám Államtól.

James Hughes a brit gyalogságban szolgált a közelmúltig, Afganisztánban is volt háromszor. Most Észak-Szíriában erősíti a kurd erőket, az ostrom alatt álló Kobanénál – írja a londoni Observer. Vele együtt harcol barátja és honfitársa, Jamie Read is, aki Facebook oldala tanúsága szerint a francia hadseregben kapott kiképzést. És állítólag a múlt hónapban Csehországban is.

A nyugati önkénteseket és “zsoldosokat” a már említett amerikai toborozza. Matson, aki állítólag meg is sérült a harcokban, azt mondta a londoni lapnak: a két brit vele együtt van, és meg is hívta az újságot, hogy küldjön valakit Rojanába, találkozni velük.

Aman Banigrad, a londoni kurd közösségi központtól azt mondta: “néhányan emberiességi okokból mennek, segíteni, de mások egyenesen a frontvonalra utaznak, hogy az YPG-vel együtt próbálják megállítani a dzsihádistákat. Vannak, akik elesnek: a londoni közösség egyik tagja az unokatestvérét vesztette el így, Kobane védelmében, két héttel ezelőtt.

Közben a londoni rendőrség egy 17 éves lányról próbálja kideríteni, hogy hol van: az Eurostarral indult útnak az európai kontinensre még a múlt héten, utoljára Belgiumban látták, és úgy tudni, hogy Szíriába tart. Az Independent szerint ő az első európai nő, aki az Iszlám Állam elleni harchoz csatlakozna. Egy izraeli-kanadai lány már együtt harcol a kurd női alakulatokkal.

Október közepén egy holland ügyész úgy nyilatkozott, hogy annak a holland motorosbandának a tagjai, akik szintén a kurdokhoz csatlakoztak, nem feltétlenül követtek el bűntényt. Szemben azokkal, akik a dzsihádistákat támogatják. A brit miniszterelnök, David Cameron is arról beszélt, hogy alapvető különbség van azok között, akik az Iszlám Állammal harcolnak, illetve akik ellene fognak fegyvert. Annál is inkább, mert Nagy-Britannia is segít felfegyverezni a kurdokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez