Amerika Afrikára fókuszál

Több mint három héttel Barack Obama látogatása után most a külügyminiszter asszonyt várják Afrikába, akinek hivatalba lépése óta ez lesz a leghosszabb körútja.

Hillary Clinton kedden indult körútjára, mely során augusztus 15-éig hét afrikai országba látogat majd el. Kinevezése óta külügyminiszterként ez lesz a leghosszabb küldetése az Obama kormányban.

A másfél hét alatt Kenyában, Dél-Afrikában, Angolában, Kongói Demokratikus Köztársaságban (RDC), Nigériában, Libériában és végül a Zöld-foki szigeteken hitelesíti az Egyesült Államok azon kijelentését, hogy mostantól prioritásnak számít Afrika. Az USA ezzel olyan fejlődő nagyhatalmakkal, mint Kína, Brazília és India szeretne lépést tartani.

 

Washington állítása szerint a tárgyalások főként emberi jogokról és a hatékony kormányzásról fognak szólni. Lehetetlen azonban nem észrevenni a háttérben folyó Kína és USA közötti versengést.

A külügyminiszter asszonyt az amerikai diplomácia tagjai közül a mezőgazdasági államtitkár, Tom Vilsack, illetve az afrikai ügyekkel foglalkozó államtitkár, Johnnie Carson kísérte el. Látogatássorozatuk célja az Egyesült Államok kapcsolatát megerősíteni olyan országokkal, amelyek gazdag természeti erőforrásokkal rendelkeznek, mint Angola, RDC, Nigéria. Ezen országok jelenleg Peking befolyása alatt állnak.

 

Nem a hatékony kormányzásuk miatt választotta a már említett országokat Hillary Clinton.

Az amerikai dilpomácia Libériával ellentétben, amely mindig is jó kapcsolatokat ápolt Washingtonnal, a többi országot (Ruandát, Ghánát és Ugandát) kissé elhanyagolta az utóbbi időben.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szrekesztette: Raymond Irambo és Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez