Nigéria katonai motorcsónakokat vásárol Izraeltől

Az Israel Shipyards (Izraeli Hajógyár) és a nigériai védelmi minisztérium egy 25 millió dolláros megállapodást kötött 2 Shaldag motorcsónak gyártásáról és szállításáról – adta hírül a Haaretz című izraeli újság.

Az egyik csónakot már átszállították Nigériába; és izraeli oktatók megkezdték a nigériai csapat képzését Izraelben, akik további képzésben fognak részesülni Nigériában is.

 

Az információk azután kerültek napvilágra, hogy az izraeli helyettes miniszterelnök, Avigdor Lieberman afrikai körútja során Nigériába utazott. Lieberman – akit számos üzletember és biztonsági tanácsadó kísér – ellátogat Etiópiába, Angolába, Ugandába, valamint Kenyába.

 

Amit Sadeh képviseli az Izraeli Légi Iparágak céget, aminek a Ramta leányvállalata versenybe szállt ugyanezért a megállapodásért. Akárcsak az Izraeli Légi Iparágak, az Israel Shipyads vezetője, Avi Shahaf sem nyilatkozott a hírrel kapcsolatban.  

 

A Haaretz című újság szerint a megállapodásnak az lehet a következménye, hogy Izrael olyan belső ügyekbe avatkozik Nigériában, amik polgárháborúhoz vezethetnek. A csónakokat és a rendkívüli felszerelést a nigériai erőknek szánják a Niger-Delta vidékén élő lázadók elleni harcokhoz.

 

Tavaly a Haaretz egyik interjújában a lázadók egyik szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy szüntessék be az eladásokkal kapcsolatban folytatott tevékenységeket.

 

 

Forrás: Africa daily

Szerkesztette: AHU – Szűcs Anna

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez