A külföldi dzsihadisták töredéke származik csak Izraelből

Vasárnap a Sin Bét bejelentette, hogy letartóztatta a 22 éves Hamza Magazmehet, aki októberben Szíriából tért vissza néhány „harcostársával együtt”. A belbiztonsági szolgálat szerint összesen harminc izraeli állampolgárságú arab harcolhat a szíriai háborúban, akik visszatérve potenciális veszélyt jelentenek Izraelre. Ugyanakkor a nyugati államokhoz képest az Izraelből érkező dzsihadisták csak a töredékét teszik ki a külföldi harcosoknak, mert a “kalifátus” ideológiája a legtöbb palesztin és arab számára is taszító.

A Sin Bét a jelentésben kitért arra, hogy az izraeli dzsihadisták elsősorban a Szabad Szíriai Hadsereg valamelyik brigádjához csatlakoztak, csak később álltak át valamelyik terrorista csoport oldalára. Eddig öt halottról tudnak, valamint egy tucatnyi sebesültről. „Ennek ellenére nem becsüljük alá az általuk jelentett veszélyt. Ezek a harcosok a Globális Dzsihád aktivistái, akiknek célja az állam biztonságának aláásása és a terror terjesztése” – jelentette ki Benjamin Netanjahu hivatala az izraeli The Times of Israelnek.

A belbiztonsági szolgálat felsorolt néhány nevet: például Othman Abed Elkianét, aki korábban a Barzilai Kórházban dolgozott, és nemrég lőtték le, amikor a „kalifátus” harcosaival megostromolt egy szíriai katonai ellenőrzőpontot. A már említett Hikma Masarveh nevű arab fiatalember Szíriában kapott kiképzést, egyebek mellett öngyilkos merénylet végrehajtására, de most azért tartóztatták ke, mert akciót akart végrehajtani a Dimonában található atomerőmű ellen. Husszám Hajlehot még a kiutazása napján vette őrizetbe az izraeli rendőrség, mikor épp át akart kelni a határon.

Ugyanakkor azt a Sin Bét is elismerte, hogy az izraeli állampolgárok valóban „csak a töredékét” képezik a külföldi dzsihadistáknak. Sőt, egyes beszámolók szerint mintha a többi  terrorista  eléggé távolságtartó lenne velük szemben. A bizalmatlanság oka állítólag az, hogy a terroristák nem tudják, hogy valódi „szalafita harcosokkal”, vagy a Moszad embereivel van dolguk, akik csak alá akarják ásni az Iszlám Államot. 

Abu Bakr al-Bagdadi július 5-én a moszuli mecsetben tartott beszédében nem említette meg Izraelt, mint elpusztítandó ellenséget, hanem elsősorban az „istentelen muszlim kormányok és a síiták elleni harcra” szólított fel. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet által terjesztett szélsőséges ideológiával a legtöbb palesztin és izraeli arab nem ért egyet. A nagyobb radikális palesztin szervezetek közül egyedül az Iszlám Dzsihád fogadott hűséget az Iszlám Államnak, de például a Hamász riválisának tartja a „kalifátust” és nem engedi, hogy az tagokat toborozzon Gázában.

Ciszjordániában a Fatah még szigorúbban ellenőrzi és figyeli az Iszlám Állam esetleges terjeszkedését vagy propaganda- tevékenységét. Például november elején az Iszlám Állam terrorszervezet által aláírt figyelmeztetéseket kaptak a gázai palesztinok: ezekben az állt, hogy november 15-ig ne hagyják el otthonukat. Azonban a Fatah a nyomozás során  kiderítette, hogy ezek hamisítványok voltak, és azzal vádolta meg a Hamászt, hogy így akarta megakadályozni az Arafat-emlékünnepségeket.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez