Cedric Gerbehaye díjnyertes fotográfus Kongóban készített fotográfiákat ajánlott fel az AHU számára!

A 32 éves belga Cedric Gerbehaye többszörösen díjnyertes fotóújságíró (World Press Photo, történetek kategória, 3. díj 2008; Amnesty International Media Award UK stb).

Karrierje rövid hat éve alatt nem is akármilyen utat járt be. Gáza, Irak, Kelet-Kongó, hogy csak egy párat említsek azon helyszínek közül, ahol konfliktushelyzetben, „élesben” dolgozott a terepen. (http://www.agencevu.com/photographers/photographer.php?id=214)

Kelet-Kongóban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban magában számos alkalommal járt az elmúlt években. Fotózott kelet-kongói menekülttáborokat, amputált lábú kisgyereket, gyermekkatonát, és a CNDP (Nemzeti Összefogás a Nép Védelméért) vezetőjét, a híres-hírhedt Nkunda generálist.

 

A tehetséges Cedric Gerbehaye az egyik első volt, aki a CNDP engedélyével 3 napot eltölthetett és fotózhatott a lázadócsoportnál. Vezetőjüket személyesen ismerhette meg. Azóta több portré készült Nkundáról, de övé az etalon. „Az a kép nagyon sokat jelent nekem. Az nem egy a képek közül, hanem egy olyan kép, amire hivatkoznak, ami már bekerült a fotótörténelembe, és ez sokat jelent. Sokan dicsértek a fotó beállításáért, a kompozíciójáért. Nkunda egy kalapban ül, előtte mobiltelefonjai, státuszszimbólumok. Az igazság az, hogy nem én rendeztem meg a képet, hanem Nkunda maga. Ő tette ki maga elé a mobiltelefonokat. Az egyetlen dolog, amit kértem tőle az, hogy vegye le a napszemüvegét, hogy láthassam a szemét.”- mesélte Cedric.

 

Cedric analóg fényképezőgépével járja a világot, és legtöbbször fekete-fehér filmre dolgozik. Az eredmények önmagukért beszélnek. A belga fiatalember október hónapban visszatér Kongóba, hogy évek óta gyűlő kongói fotóanyagát bevégezze. A Kongó folyón fog végighajózni. A 2010-es év kiemelten fontos Belgiumban Kongó szempontjából. 2010 Kongó függetlenné válásának 50. évfordulója. Ebből az alkalomból Brüsszel számos galériája és kulturális központja készül nagyszabású kongói kiállításokkal és programokkal. Cedric Gerbehaye válogatott fotográfiáiból álló kiállítását a Botanique Központban tekinthetjük meg 2010 júniusától.

 

Az Afrikai-Magyar Egyesületnek felajánlott fotográfiát hamarosan megtekintheti Galériánkban. Addig is kérjük tekintse meg az alkotó kelet-kongói multimédiáját itt: http://www.condition-critical.org/feature/

 

Köszönjük Cedric Gerbehaye-nak az interjút.

 

Szilasi Ildikó, AHU, Brüsszel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez