Már éttermekbe is tilos belépniük a szaúdi nőknek

Régóta köztudott, hogy Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót, vagy nem hagyhatják el az országot a férfi családtagok engedélye nélkül. Most egy újabb tiltás került a Perzsa-öböl menti monarchiában a célkeresztbe.

Nőknek belépni tilos”. Ilyen feliratú táblák bukkantak fel több étterem bejáratánál az ország minden nagyobb városában. Az egyik étterem tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy azért nem engedi be a nőket az éttermébe, „nehogy azok szexuális erőszak áldozatává váljanak.” Mások a nők viselkedését kifogásolják, azt mondják: „illetlenek és zavarják a többi vendéget”.

A döntés alaposan megosztotta a szaúdi internetezőket, ugyanis körülbelül ugyanannyian támogatják azt, mint ahányan  ellenzik. Egy politikai blogger azt írta: „előkapják a mobiljukat és hangosan hallgatnak zenét”, vagy „elővesznek egy cigarettát és telefüstölik a termet”.  Szerinte az volna a jó, ha a jövőben csak a férfi hozzátartozók felügyelete mellett mehetnének be nők az étterembe, így “elejét vehetnék a nők mentálisan instabilitásának”. Bármit is jelentsen ez. Egy másik szaúdi internetező pedig, aki egy éttermet vezet, folyton arról panaszkodott, hogy ha megjelenik egy öt-hat fős, csak nőkből álló társaság, akkor „vége az üzletnek, mindenki elmegy a vendéglőmből, mert zavarja őket a hangos beszélgetés és az elképesztően gusztustalan viselkedés.”

Ugyanakkor jópáran kritizálták a döntést. Khalíd al-Fakhri – a szaúdi emberi jogi bizottság elnöke – szerint az étterem-tulajdonosok a kitiltással alaposan megsértették a szaúdi törvényeket, még az iszlám hagyományait is. A közösségi oldalakon pedig többen azzal fenyegették a „Nőknek belépni tilos” feliratú vendéglőket, hogy soha többé nem esznek ott. „Ez egyszerűen gyalázatos. Most már egy nő akár éhen is halhatna, ha nincs mellette férfi, aki bekíséri őt egy étterembe” – írta ki a Facebookra egy szaúdi férfi. Egy másik blogger pedig egyenesen a dél-afrikai apartheid rendszerhez hasonlította az esetet. Olyan táblákat készített, mint amilyenek Dél-Afrikában voltak  régen, csak azzal a különbséggel, hogy „feketék” helyett “nőket” írt rájuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez