A nigériai milicista csoport határozatlan idejű tűzszünetet jelentett be

Nigéria legismertebb katonai csoportja vasárnap határozatlan ideig tűzszünetet hirdetett, így felmerült a tartós béke lehetősége az olajban gazdag delta térségben, ahol közel három éve nyomja rá a bélyegét az olajtermelésre az ellenségeskedés.

Míg korábban már a csoport több tűzszünetet is kihirdetett, addig ez a meg nem határozott fegyverszünet jóval nagyobb súllyal bír, mivel több magas rangú katonai parancsnok is megegyezett abban, hogy kormányi amnesztiában részesíti őket, hogyha leszerelnek.

 

Múlt héten Nigéria elnöke Umaru Ya’Adua találkozott a Niger Delta Emancipációjáért Mozgalom vezetőjével, Henry Okah-val.

 

A csoport azután változtatott az álláspontján, miután a kormány “kifejezte hajlandóságát egy komoly és jelentőségteljes párbeszédre, minden csoporttal vagy egyénnel a tartós béke elérése érdekében,” – mondta Jomo Gbomo a MEND szóvivője vasárnap.

 

Gbomo elmondta, hogy a találkozó után Okah is “jelezte hajlandóságát a kormánnyal való tárgyalásokra”. A katonai csoport kialakított egy csapatot a tárgyalások lebonyolításának céljából, – mondta Gbomo. Az állami olajvállalatok pozitívan reagáltak erre az előrelépésre.

 

“Ez jó hír. Ez az, amit hallani akartunk, illetve amit el szerettünk volna érni, – mondta Levi Ajunuma, az állami olajipari cég a Nigériai Nemzeti Olaj Vállalat szóvivője. Elmondta azt is, hogy az Egyesült Sajtó vasárnapi többszöri megkeresésre sem voltak hajlandóak nyilatkozni a nigériai olajügyi miniszteri és néhány más nigériai kormány hivatalnok.

 

A szüntelen támadások a Niger deltájában, amit legtöbbször a MEND követett el, körülbelül napi egy millió hordó olaj kitermelésétől esik el Nigéria, aminek köszönheti Angola, hogy Afrika legnagyobb olaj termelőjévé válhatott.

 

Forrás: Africa World News

Szerkesztette: AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez