A kongói ENSZ misszió kudarca

A békefenntartó hadműveletek nem tudják megállítani a ruandai lázadókat – olvasható az ENSZ 93 oldalas jelentésében, amely a Biztonsági Tanács számára készült.

A szerdán kiadott jelentés szerint ez csak súlyosbította az ország északi részén lévő konfliktust.

 

A misszió ellenére, amely Észak- és Dél-Kivu tartományban zajlik, a Ruandai Felszabadító Demokratikus Erők (FDLR) nevű szervezet továbbra is toboroz és felfegyverez harcosokat.

                                                                                                                                  

A jelentés konklúziója, hogy az FDLR ellen irányuló hadműveletek kudarcba fulladtak, vagyis nem sikerült szétszedni a szervezet katonai és politikai szerkezetét a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

 

Az ENSZ támogatott egy kongói katonai offenzívát, amelyet márciusban indítottak, hogy javítsák a kapcsolatokat a szomszédos Ruandával, ami Kongó ellensége volt az 1998-tól 2003-ig tartó háború idején.

 

Az öttagú szakértői bizottság, amelyet Kongóba küldtek elkészíteni a jelentést, megállapította, hogy az offenzíva szörnyű hatással volt a helyi lakosságra.

 

„Rengeteg falut rohantak le és fosztottak ki, több ezer házat gyújtottak fel, és rengeteg embernek el kellett menekülnie a hadműveletek miatt” – olvasható a jelentésben.

 

Forrás: Africatime

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez