Háború a színes abaják ellen

Nem helyénvalók a teljes testet ugyan teljesen eltakaró, ám színes abaják az oktatási intézményekben: szabálysértési eljárást indítanak Szaúd-Arábiában a Dammam Egyetem női kampuszán azok ellen, akik ilyent vesznek fel. Sőt: a boltok és a divattervezők ellen is, ha kell.

Az egyetem a minap kapott rajta két diáklányt, hogy nem fekete, hanem színes ruhát vettek föl. Az utóbbi időben elterjedtek a bézs, szürke, barna, és más “színes” abaják, ezért az intézmény biztonsági őrei és felügyelői úgy látták: ideje harcot indítani ellenük. Az egyetemen bevezették a “csak fekete” politikát, amelynek megsértése komoly fegyelmezetlenségnek számít, és belekerül a diákokról vezetett nyilvántartásba is.

Az intézmény irányítói azt mondják: nem értenek egyet azzal, hogy a piaci befolyás színes öltözék formájában érvényesül a diáklányok között, ezért ellenőrzéseket rendeltek el az abajákat árusító üzletekben, és meg is büntetik azokat, melyekben a fekete mellett más színű ruházatot is találnak – írja a Saudi Gazette. Amelynek a divattervezők is jelezték, hogy figyelmeztették őket: csak fekete öltözékeket merjenek megálmodni és papírra vetni.

Az üzlettulajdonosok szerint az intézkedések mögött a Haia, az Erkölcs Támogatásáért és Bűnmegelőzésrt Felelős Bizottság áll.

Amely azt szeretné elérni, hogy a királyságban eladott összes női ruha szigorúan feleljen meg a szigorú szaúdi öltözködési szabályoknak. A közösségi médiát megosztotta az új hadjárat. Voltak, akik együttéreztek ugyan a bolttulajdonosokkal azok gazdasági veszteségei miatt, de magával a szabályozással rokonszenveztek. A netezők egy része úgy véli, hogy a színes abaják kigúnyolják a vallást, míg mások szerint az öltözék színének a megválasztása része a személyi szabadságnak.

Mohammad Al-Zahrani szociológus arról beszélt a szaúdi lapnak, hogy az abaják színe már két évtizede viták tárgya a királyságban. Szerinte az egyetem intézkedése nem elnyomó jellegű. Sőt. Elősegíti, hogy a diáklányok megszokják: szerényen kell öltözködniük. Mint mondja, sok előírás van arra, hogy milyen is egy minden szempontból megfelelő abaja. Így például az anyagának vastagnak kell lennie, nem lehet kicsit sem áttetsző, az ujjaknak nem szabad túl szélesnek lenniük, semmilyen vonzó díszítés, így például hímzés nem lehet rajtuk, és semmiképpen nem emlékeztethetnek a férfiak vagy a nyugatiak ruházatára.

Ezeket a szabályokat 14 évvel ezelőtt hozta a hittudósok legfőbb testületének elnöksége, és egyetlen olyan abaját sem szabad árulni Szaúd-Arábiában, amely ezeknek a feltételeknek nem felel meg – tette hozzá.         

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez