Párizs 250 műtárgyat adott vissza Egyiptomnak

Az értékes szobrocskákat, amuletteket és gyűrűket 2010-ben kobozták el a vámon Párizs Roissy repülőterén. A műkincseket, melyek közt 4 ezer évesek is vannak,  tegnap kapta vissza Egyiptom párizsi nagykövetsége, amikor Sziszi elnök befejezte franciaországi tárgyalásait.

A legrégebbi műtárgy az időszámításunk előtti harmadik évezredből való, de vannak műkincsek a római és a bizánci időkből is. Az értékes tárgyakat, köztük gyűrűket, amuletteket, halotti szobrocskákat bőröndökben próbálták meg becsempészni Franciaországba. A párizsi Louvre szakértői megvizsgálták őket, és megállapították: igazi műkincsekről van szó! 

Miről tárgyalt Sziszi egyiptomi elnök Párizsban? Elsősorban a líbiai helyzetről. Ennek az országnak a problémái rendkívüli mértékben foglalkoztatják Franciaországot azóta, hogy Sárközy akkori elnök a Kadhafi ellenes nemzetközi koalíció élére állt. Sárközy volt az első külföldi államfő, aki Kadhafi bukása után Líbiába érkezett: akkor Franciaország elnökét megéljenezték Bengaziban, a forradalom fővárosában. Azóta kivonták a francia diplomatákat az országból, mert az anarchikus viszonyok miatt a kormányzat képtelen garantálni a nyugati diplomaták biztonságát Líbiában. Az USA nagykövetét 2012 szeptember 11-én meggyilkolták Bengaziban, és azóta egyre csak romlik a helyzet.

A francia fegyveres erők távozó vezérkari főnöke tavasszal azt javasolta: Franciaország, az USA és Nagy Britannia – esetleg más államok támogatásával – indítson szárazföldi akciót az iszlamista milíciák és terrorszervezetek kifüstölésére Líbiából. A tervből nem lett semmi, de Líbiai kaotikus állapota továbbra is aggasztja mind Párizst, mind pedig Washingtont. Nem beszélve a szomszédos Egyiptomról, ahol attól tartanak, hogy Líbia a terrorizmus nemzetközi bázisává válik, és a jövőben egész Észak-Afrika stabilitását veszélyeztetheti majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez