Több száz halott Nigériában

Emberek százait – köztük rengeteg nőt és gyermeket – öltek meg egy etnikai konfliktus során a nigériai Jos város közelében hétvégén.

A közeli hegyekből érkező támadók macsétákkal rontottak a falvakra. Az erőszak után azonnal katonákat rendeltek a térségbe. Az ügyvezető elnök, Goodluck Jonathan parancsot adott a biztonsági erőknek, hogy akadályozzák meg, hogy még több fegyvert szállítsanak a területre. Az ügyvezető elnök kirúgta a nemzeti biztonsági tanácsadót, Sarki Mukhtart.

Jos városában január óta kijárási tilalom van érvényben, mivel az év elején legalább 200 ember vesztette életét a keresztények és a muszlimok közti összecsapásokban. Jos a főleg muszlimok lakta északi és a nagyrészt keresztény, déli rész között helyezkedik el.

A mostani támadás valószínűleg a januári öldöklés folytatása, illetve a korábban elkövetett mészárlás megtorlása. A hatóságok azt mondják, hogy a katonák és a katonai járművek jelenléte miatt most nyugalom van a térségben.

A főleg keresztények lakta Plateau állam kormányzójának, Dan Manjangnak a szóvivője a következőket nyilatkozta az AFP hírügynökségnek: 95 személyt tudtunk letartóztatni, miközben több mint 500 embert gyilkoltak meg. Egy másik hivatalnok, Gregory Yenlong arra kérte a helyi lakosokat, hogy maradjanak nyugodtak és legyenek türelmesek, amíg a kormány gondoskodik a biztonság helyreállításáról.

Zot és Dogo-Nahawa falvakban a halottak között rengeteg nő és gyerek van. Az emberek további támadásoktól tartanak. Gabriel Gyang Bot parancsnok több szöveges üzenetet is kapott olyan emberektől, akik vállalták a felelősséget a hétvégi támadásokért, és akik azzal fenyegetőznek, hogy vissza fognak térni.

„Főleg kisgyerekeket és idős embereket mészároltak le, akik nem tudtak elmenekülni” – nyilatkozta Mark Lipdo, a keresztény Stefanos Alapítvány munkatársa.

„Azért kezdtek el lőni, hogy kicsalogassák a lakókat a házaikból, majd mikor az emberek kiszaladtak, a támadók macsétákkal vagdosták őket” – mesélte Peter Jang a Reuters hírügynökségnek.

A temetések vasárnap és hétfőn zajlottak. Emberek százai menekültek el Jos környékéről a brutális események miatt

Az összecsapások komoly kihívást jelentenek az ügyvezető elnök számára. Goodluck Jonathan múlt hónapban vette át a hatalmat Umaru Yar’Adua elnöktől, akinek szívproblémái vannak. Yar’Adua két héttel ezelőtt tért vissza Nigériába egy három hónapos szaúd-arábiai kezelés után, de még mindig nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez