Szudán-Dárfúr: Tartsák tiszteletben a tűzszünetet a választás idején!

Az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) által közösen kijelölt, a dárfúri ügyekért felelős közvetítő, Djibril Bassolé felszólította a szudáni konfliktusban szereplő mozgalmakat, hogy tartsák tiszteletben a tűzszüneti megállapodást az országban vasárnap megkezdődött választások idején – olvasható egy közleményben, melyet a katari külügyminiszterrel, Ahmed Bin Abdullah Al-Mahmouddal közösen adott ki Bassolé.

„Felszólítjuk a feleket, hogy a tűzszüneti megállapodást azonnal és teljes mértékben tartsák be a nyugodt körülmények, a közbiztonság javítása és a választások zavartalan lebonyolítása érdekében” – jelentette ki Bassolé a közleményben.

 

24 éve ez az első többpárti választás Szudánban. „A választás előtti pár nap különösen érzékeny időszak” – mondta az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun.

 

„Minden – a konfliktusban érintett – felet arra kérek, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket és biztosítsanak megfelelő körülményeket egy szabályos és szabad választás megrendezése érdekében” – jelentette ki Ban Ki Mun. Az ENSZ-főtitkár továbbá reményét fejezte ki, hogy a választásoknak köszönhetően „a szudáni emberekben megerősödik az aktívabb politikai szerepvállalás iránti szándék és végre maguk döntenek a sorsukról”.

 

Közleményében Bassolé üdvözölte a kormány és a két dárfúri fegyveres csoport között – az Igazság és Felszabadítási Mozgalommal (MLJ) márciusban és a Mozgalom az Igazságért és Egyenlőségért nevű szervezettel (JEM) februárban – megkötött tűzszüneti megállapodást. A dárfúri konfliktus során 300 000 ember vesztette életét 2003 óta és 2,7 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.

 

Forrás: ENSZ (New York)

 

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU  

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez