Namadi Sambót választotta az új nigériai elnök

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan Kaduna állam kormányzóját, Namadi Sambót választotta alelnökének. Az új alelnökjelöltet a parlament mindkét házának el kell fogadnia.

Arról továbbra sincs információ, hogy Jonathan az Emberek Demokratikus Pártjának (PDP) színeiben fog-e indulni a következő választásokon.

Goodluck Jonathan az ország déli részéről származik, viszont a PDP azt mondta, hogy a párt elnökjelöltjének az ország északi részéről kell származnia annak érdekében, hogy észak és dél között a helyes hatalommegosztás elvét fenntartsák. Sambo északi, de olyan információk láttak napvilágot, miszerint az új elnök megpróbálja felborítani a PDP tradícióját.

„Az elnök Namadi Sambót jelölte meg a múlt éjjel” – árulta el Kaduna állam szóvivője, Saidu Adamu a BBC-nek. „Az ő nevét továbbítják a Nemzetgyűlésbe, hogy jóváhagyhassák”. Ennek ellenére az elnöki hivatal még nem erősítette meg ezeket a híreket.

A BBC lagos-i tudósítója szerint Sambo nem egy feltűnő politikus, hiszen nincs mögötte nagy hatalmi bázis, és nem merült fel a neve mint lehetséges alelnök. Sambo házas, hat gyermeke van és képzett építészből lett 2007-ben kormányzó.

Néhány szakértő szerint azért választották Sambót, mert nem jelent fenyegetést Goodluck Jonatahan számára.

Forrás: BBC

Szerkesztette: Kisvárdai Gyula Balázs – AHU 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez