Zsidó szélsőségesek gyújthatták fel a kétnyelvű iskolát

Izraelben az arab-héber nyelven oktató “Kéz a kézben” nevű iskolarendszer a két népcsoport közötti megbékélést szolgálja, ahol közös osztályokban tanulnak a gyerekek, így növelve az elfogadást és később pedig az együttműködést. Azonban ezek az iskolák mindkét oldal szélsőségeseinek célpontjaivá váltak, s a hétvégén zsidó telepesek hajtottak végre egy rendkívül vandál támadást, amit később nemcsak a politika, hanem az izraeli társadalom jelentős része is elítélt.

Vasárnap már visszatérhettek a diákok a Max Rayne Kéz a kézben nevű iskolába, amelynek egyik tantermét szombat éjjel felgyújtották. A kétnyelvű (arab-héber) iskolát minden jel szerint szélsőséges izraeli telepesek támadták meg. A támadók számos arabellenes szöveget festettek az épület falaira: falaira: ,,halál az arabokra”, ,,nem lehet együtt élni a rákkal”, “elég az asszimilációból, és ,,Kahanénak volt igaza”, utalva az 1990-ben megölt Méir Kahanéra, egy szélsőségesen arabellenes amerikai-izraeli rabbira.

Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő szerint a jelszavak “nacionalista indíttatásra” utalnak, ezzel arra utalt, hogy szélsőjobboldali zsidók lehettek a támadók. Az egyik elsős osztályt gyújtották fel, de  egy másikat is megpróbáltak lángba borítani, csak ott nem sikerült. Az iskola vezetése azt nyilatkozta, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni sem a palesztin, sem pedig a zsidó szélsőségesek által. “Mi segítjük egymást, ez csak erősebbé tesz bennünket” – mondta az első osztályosok tantermének felgyújtása után Mimi Fkia, egy arab nevelő, átölelve izraeli kollégáját, Vidát. Beszámolójuk szerint ez nem az első támadás volt az iskola ellen, mivel az elmúlt hónapokban gyakran rongálták meg, vagy törték ki a kerítéseket. Ugyanakkor ez volt az első eset, hogy betörtek egy iskolába, ami „a megbékélés egyik legfőbb szimbóluma volt Izraelben”.

Miután eloltották a tüzet háromszáz zsidó és arab tüntető rendezett szimpátiatüntetést az épület előtt és ítélték el az esetet. A táblákra héberül és arabul írták ki „A fényt terjesszétek ne a terrort” és „Nemet a gyűlöletre, a rasszizmusra és igent az együttélésre”.

Az izraeli politika szintúgy elítélte a vandál támadást. Cipi Livni igazságügy-miniszter személyesen látogatta meg a békés együtt élés egyik jeruzsálemi jelképének számító intézményt, ahol lángba borítottak több óvodai tantermet és arabellenes feliratokkal csúfították el a falakat. Livni leszögezte: ,,nem engedjük, hogy a radikálisok felperzseljék az együttélés eszméjét”.

Szörnyű üzenet az izraeli társadalomnak az, ami történt. A felháborító gyújtogatás és a gyűlöletkeltő feliratok az Izraelben élő zsidók és arabok közti kapcsolatok szívét célozzák” – mondta vasárnap az iskolát ugyancsak felkeresve Saj Piron oktatásügyi miniszter, ,,elfogadhatatlan bűnnek” minősítve az incidenst.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén ítélte el a gyűlölet-bűncselekményt és megígérte, erős kézzel fog cselekedni, hogy a város minden részében helyreálljon a jogrend. Nir Barkat jeruzsálemi polgármester kijelentette: ,,elítéljük a szélsőségeseket, és mindent elkövetünk, hogy visszatérjen a béke Jeruzsálembe.”

A Kéz a kézben nevű iskolák szerte Izraelben működnek, de a jeruzsálemi Max Rayne a legnagyobb intézmény, ahol körülbelül ezer arab és zsidó diákot nevelnek közös osztályokban egymás elfogadására és tiszteletére az iskola-előkészítő óvodai csoportoktól egészen az érettségiig.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez