Lejárt az ultimátum: Újra független lesz Dél-Jemen?

Tegnap a dél-jemeni függetlenség kiáltásának 47-ik évfordulóján járt le az az ultimátum, amelyet egy déli szeparatista szervezet intézett a jemeni kormányhoz: a polgárháborús helyzet miatt vonuljanak ki a kormányerők Ádenből és annak környékéről, különben elkezdődik a függetlenségi háború. Elsősorban nem a szunnita kormánnyal van vitájuk, hanem az északi síita húszi lázadókból van elegük. 

A magát al-Híráknak (Déli Szeparatista Mozgalomnak) nevező függetlenségi csoport évek óta ellenzi Jemen egységét: a céljuk, hogy Dél-Jemen ismét önálló ország legyen. A jemeni főváros, Szanaa elfoglalása, egy újabb polgárháborús helyzet és a síita húszik előrenyomulása miatt a szervezet számos, többezres tüntetést szervezett Ádenben – Dél-Jemen egykori fővárosában – és Mukallában. Miután szeptember 21-én a síita húszik megszállták Szanaát, az ország déli részén „újraéledt” az al-Hírák mozgalom, amely a „marxista Jemen egyedüli jogutódjának” tartja magát.

A szervezetnek szeptemberre elege lett a jemeni kormány tehetetlenségéből. Az al-Hírák ultimátumot küldött a jemeni kormánynak, hogy „november 30-ig vonuljon ki a hadsereg és a civil adminisztráció” Jemen déli részéből, különben leállítják az ország teljes kőolajexportját. Az al-Hírák felszólított minden hazai és külföldi energetikai vállalatot, hogy állítsák le a kitermelést és a kivitelt, különben „lerombolják a gyáraikat”. Addig szüneteltetik a földgáz és a kőolaj kivitelét, míg az „újonnan megválasztott déli kormány” ki nem nevezi az új technikusokat és igazgatókat, és a cégek a bevételük egy részét át nem utalják “a hamarosan létrejövő dél-jemeni nemzeti bankba”.

Mivel azonban ez nem történt meg Szanaa részéről, ezért november 30-án ismét, több tízezer fős tüntetésekre került sor Ádenben. A mozgalom szándékosan a „függetlenségi napra” időzítette a tiltakozást: 1967. november 30-án lett független az egykori Dél-Jemen, amely a brit protektorátus alá tartozott. Habár Észak- és Dél-Jemen 1990-ben egyesült, de a déliek mai napig „nemzeti gyásznapnak” tartják az Egyesülés Napját (május 22) és inkább a november 30-a számít nemzeti ünnepnek.

A demonstrálók a korábban önálló államként működő Dél-Jemen zászlóit lengették. A transzparensek közül többre azt írták, hogy “nem adjuk fel egészen a győzelemig, a felszabadításig és a függetlenségig”. Számos tüntető a szomszédos tartományokból érkezett Ádenbe a szeparatista az al-Hírák felhívására. Lényegében Ádenben már másfél hónapja folytatnak ülősztrájkot az október elején újraindított szeparatista mozgalom hívei, amely nemcsak a kormánynak szól, hanem a síita húsziknak is.

„Ezek az északiak egyáltalán nem törődnek velünk, és Hálid Mahfúd Boha (a miniszterelnök) csak a bábjuk” – nyilatkozta az al-Jazeeranak az egyik tüntető. A délieknek nem tetszenek a hónapok óta tartó húszi hadműveletek. Ebben a hónapban síita lázadók elfoglalták a közép-jemeni al-Bajda tartományt, de összetűzésbe keveredtek az itt élő szunnita törzsekkel, és a helyzet felekezeti konfliktussal fenyeget, főleg azért, mert a szunniták az al-Kaida helyi szárnyával, az Anszar al-Saríjával szövetségben harcolnak, hogy megállítsák a síiták előretörését.

Azonban nemcsak a felekezetek közötti különbségek miatt nagy a szakadék a déliek és az északiak között. Egyrészt a déli területeken található kőolaj és földgázkitermelésből származó bevételekből Áden és környéke alig kapott, ezeket rendszerint a a főváros és az északi területek fejlesztésére használtak fel. Másrészt pedig idén februárban a síita húszik mereven elutasították Szanaa föderációs törekvéseit: a jemeni kormány egy hat régióból álló föderációs államot kívánt létrehozni, amelyből kettő délen lett volna, nagyon széles jogkörökkel, többek közt a kitermelt energiahordozók szabadabb felhasználásával. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez