Szomália: Megöltek két embert, mert nézték a VB-t

A szomáliai Hizbul Iszlám nevű szélsőséges szervezet harcosai megöltek két embert és több tucatot letartóztattak, amiért nézték a tévében a labdarúgó-világbajnokság meccseit.

 

Szemtanúk elmondták, hogy a Hizbul Iszlám maszkot viselő emberei berontottak a házakba vasárnap és hétfőn Afgoi kerületben, 30 km-re a fővárostól, Mogadishutól, hogy ellenőrizzék, senki se szegte meg az általuk felállított tilalmat, miszerint tilos figyelemmel kísérni a VB eseményeit.

„A Hizbul Iszlám megölt két embert, és letartóztatott 35 személyt, akik mindnyájan nagy focirajongók. A szélsőséges harcosok hirtelen berontottak a házakba, és tüzet nyitottak azokra, akik megpróbáltak elmenekülni” – mesélte Ali Yasin Gedi, az Elman jogi csoport alelnöke a Reuters hírügynökségnek.

A Hizbul Iszlám és az al-Shabab iszlamista csoportok az ország nagy részét, valamint Mogadishu egyes területeit is ellenőrzés alatt tartják. A két szervezet rákényszeríti az emberekre az iszlám vallás előírásainak szigorú értelmezését – tiltják a sportot, a zenét és a táncot.

Az al-Shabab által uralt területeken élő lakosok közül néhányan titokban nézték a világ egyik legnagyobb sporteseményét, amelyet első alkalommal rendeznek a fekete kontinensen.

Az Afrika szarvában három éve tartó harcok során eddig 21 ezer ember vesztette életét, és másfél millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A fővárosnak csak kevés olyan része van, amit az ENSZ által támogatott kormány és az Afrikai Unió békefenntartói irányítanak.

Forrás: Aljazeera

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez