Szaúd-Arábiában hajtott végre terrortámadást az Iszlám Állam

A legutóbbi beszédében Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam önjelölt kalifája Szaúd-Arábiát “a kígyó fejeként” emlegette, amit “le kell vágni”. Rijád komolyan vette a fenyegetéseket, és felkészült az esetleges támadásokra. Nem kellett sokáig várnia. A szaúdi hatóságok szerint a minapi, síiták elleni támadást egy, a “kalifátusnak” hűséget esküdött csoport hajtotta végre. A szaúdi síitákon kívül azonban a külföldi állampolgárok is potenciális célpontnak számítanak. 

A szaúdi belügyminisztérium elismerte, hogy a november eleji támadást, amelyben három szaúdi és egy katari állampolgár vett részt, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez hűséges csoport hajtotta végre. November 3-án al-Ahsa környékén kilenc síitát lőttek le, és tizenhármat pedig megsebesítettek, akik éppen az Ashúra nevű szent napra készültek.

A Daesh (ISIS) és az al-Kaida már elkezdte a szaúdi hadműveleteit” – jelentette ki Mansúr Turki generális, majd hozzátette: „Elsősorban a síitákat pécézték ki maguknak, céljuk egy felekezetek közötti vallásháború kirobbantása a monarchiában.” A szaúdi titkosszolgálatok kiderítették és visszakövették a csoport tartózkodási helyét, és november végén rajtaütöttek a terroristákon. Legalább két szaúdi rendőr és négy terrorista halt meg a több órás tűzharcban. Később a szaúdi hatóságok hetvenhét gyanúsítottat tartóztattak le, köztük török, jordániai és szíriai állampolgárokat.

A csoportról kiderült, hogy közvetlen kapcsolatban áll az Iszlám Állam Shúra Tanácsával (a „kalifátus” tényleges irányító szervével), és közvetlenül Abu Bakra al-Bagdaditól kapta a parancsokat. A „kalifa” célja ugyanis egy felekezetek közötti háború kirobbantása Szaúd-Arábiában. A vahabista szélsőségesek azért támadják a síitákat, mert ők viszonylag védtelenek a külső támadásokkal szemben. A szaúdi hatóságok megerősítették a legtöbb kormányzati, katonai és vallási épület védelmét,  és a titkosszolgálatok állandóan figyelik a környéket. A síita településeknél viszont nem növelték a védelmet, sőt a kormány igyekezett leszerelni őket. Ennek oka, hogy 2011 óta a síiták körében gyakran törnek ki zavargások, de ezeket aztán a hatóságok rendre leverik, majd lefegyverzik a résztvevőket. Nimral-Nimr, a síita prédikátor halálra ítéletése óta pedig még inkább szigorították az ellenőrzést a síiták körében, nehogy újabb zavargások törjenek ki.

Ezenfelül egy videófelvétel is borzolja a kedélyeket az országban. A rajta szereplők azt állítják: az ISIS-hez tartoznak, és ők hajtották végre azt a támadást, melyben meglőttek egy dán állampolgárt, amikor hazafelé tartott a rijádi munkahelyéről. Hasonló támadásra került sor a hétvégén, amikor egy kanadai állampolgárt szúrtak hátba, de ott még az elkövetés indoka nem ismert.

Közben a szaúdi hatóságok újabb jelentést tettek közzé, amelyben már arról számolnak be, hogy jóval több szaúdi állampolgár harcol a szélsőséges iszlamista csoportok oldalán Irakban és Szíriában, mint ahogy korábban gondolták. A legújabb becslések szerint már a 2500-at is meghaladhatja a szaúdi állampolgárok száma, ami azért nyugtalanító, mert a tavaszi ultimátumok óta legalább 300-400 szaúdi dzsihadista ment ki harcolni, hiába a sokkal szigorúbb határellenőrzés és megfigyelés. Ezenfelül a jelentés hozzáteszi, hogy eddig körülbelül 400-500 szaúdi állampolgár esett el a csatákban.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez