Kártérítést kapnak a kenyai kínzás áldozatai

A kenyai bíróság összesen 500 ezer dollár kártérítést ítélt meg 21 korábbi politikai fogolynak az 1980-as években elszenvedett kínoztatásaikért.

 

Daniel Arap Moi kormányzása alatt Kenyában több száz embert tartottak fogva jogszerűtlenül; a foglyoknak, elmondásuk szerint, napokat kellett kínzókamrákban tölteniük élelem és ivóvíz nélkül. A Nairobiban lévő Nyayo Ház a Moi-kormány ideje alatt a terror szinonimájává vált. A Ház felső emeletein bevándorlóknak adtak szállást, ám az alsóbb szinteken már a kormánynak dolgozó titkos rendőrség működött.

A 2002-ben visszavonult Moi és kormánya a kínzásokról szóló híreket mindvégig tagadta. És bár a 21 politikai fogoly ügye már 1988-ban a bíróság elé került, a tárgyalások lefolytatását a kormány hivatali idejének végéig elhalasztották. Ezért csak most – Moi hatalomból való távozása után 8 évvel – születhetett az ügyben bírói ítélet.

A bíró indoklása szerint az egykori politikai foglyoknak a szabadsághoz való alapjogait sértették meg, így 500 ezer dollár kártérítés átvételére jogosultak.

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez