Öngyilkos merényletben végzett magával az ISIS egyiptomi hipszter harcosa

Iszlam Jaken gazdag és kiváltságos kairói fiatalember volt. Sokakat megdöbbentett, amikor nyáron Szíriába ment, hogy az Iszlám Állam fegyveresei közé álljon. Öngyilkos merényletben halt meg a minap Kobánéban – közölte az egyiptomi média. Útját a kozmopolita életstílustól a dzsihádistáig az Al Arabiya térképezte fel. 

Iszlam Jaken jómódú kairói család fia. Héliopoliszban érettségizett egy francia középiskolában, a Lycée la Liberté-ben 2009-ben, aztán, több nyelvet beszélő diákként az Ain Shams egyetem jogi karára iratkozott be. Ott tavaly végzett. Az Al Arabiya megkereste a volt iskolatársait, akik teljesen normális, békés fiúként írták le. Bár azt azért hozzátették: a tanulásban nem volt túl sikeres.

17 évesen a testépítés érdekelte, és rendszeresen sportolt. Jóllehet fegyelmezett volt, udvarias és becsületes, kicsit magamutogató is, azt akarta, hogy beszéljenek róla – mondja a konditerem igazgatója. Keményen gyúrt, sok képet készített önmagáról és az izmairól, és ezeket egyből ki is nyomta a Facebookra. Személyi edző akart lenni, és a Youtube-ra is pakolt videókat önmagáról, edzés közben.

Tavaly nyáron, a Muzulmán Testvériség nagy tüntetéshullámában, amikor a biztonsági erők több száz embert öltek meg, egyik oldal mellett sem foglalt állást – mondja az igazgató. Egyik régi barátja pedig arról beszélt az Al Arabiyának, hogy a Testvériség tagjai egyszer “hitetleneknek” nevezte Jaken.

A fiatal férfi kiváltságos élete az edzőteremmel, barátnőkkel, Sharm el Sheikh-i kiruccanásokkal egyszercsak véget ért. Egyik legjobb barátja motorbalesetben meghalt. A tragédia után Jaken félni kezdett a haláltól – mondják volt diáktársai. Elkezdett rendszeresen imádkozni, szakállt növesztett, és divatos ruháit galabijára cserélte. Arra a földig érő ingszerűségre, amit leginkább a nagyon szegények viselnek Kairóban. Az edzőteremben pedig rendre kikapcsolta a tévét.

Aztán elkezdett rendszeresen járni egy szalafista, keményvonalas vallási iskolába. Közben tovább edzett, akkor már az ottani diáktársaival. Azt mondták: egy erős hívő jobb, mint egy gyenge.

jakenkard

Nyáron aztán, hiába akarta a helyi imám lebeszélni róla, Szíriába utazott. Az ISIS fegyverese lett, és akkor már véres holttestekkel, karddal szerepelt a közösségi médiában kitett képein. Megpróbálta rávenni az édesanyját, hogy költözzön hozzá, az Eufrátesz partjára. Ahol, azt mondta, jól él, jó fizetést kap az ISIS-től. “Beszéltem anyámmal, azt mondtam neki, jöjjön, és lakjon velem ebben a folyóparti lakásban” – írta a Facebookon. “Ehet, ihat, tanulhat, együtt a családdal, meg ilyenek. Azt válaszolta: ‘Fiacskám, mi lesz, ha visszajönnek a lakás tulajdonosai? Mit csinálnak majd?’ Azt mondtam neki, ne izguljon. Azok már halottak.”

Öngyilkos kobánei missziója előtt Jaken hosszú búcsúlevelet írt. A Twitteren tette közzé, két héttel ezelőtt. Ebben arra biztatta a “testvéreit”, hogy “harcoljanak Allah ellenségei, a hitetlenek, a kereszt hívői, a zsidók, a hitehagyottak és mindezek hadseregei ellen.” “Vágjátok le a fejüket a kardotokkal, öljétek meg őket a golyóitokkal, és robbantsátok fel magatokat közöttük. Ne feletjsétek: a robbanószerkezetek használata a legnagyobb, Istennek tetsző jócselekedet.”     

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez