“Földfoglalások” Afrikában a bioüzemanyagért

A bioüzemanyag kereslet növekedése miatt a külföldi befektetők 11 afrikai országban állnak sorban, hogy területeket vásároljanak a nádcukor és pálmaolaj ültetvényekhez, amiből végül üzemanyagot állítanának elő. Eddig több mint 5 millió hektárnyi területet sikerült értékesíteni – jelentette az egyik természetvédelmi egyesület.

Főleg európai és ázsiai cégek érdekeltek a „földfoglalásban”, aminek negatív hatásaira hívta fel a figyelmet a Föld Barátai szervezet. Tanulmányaikban azt taglalják, hogy a külföldi cégek földvásárlása számos erdő kiirtásához vezet. A természetvédelmi szervezet attól is tart, hogy könnyen konfliktusba kerülhetnek a helyiek a külföldi cégekkel, mert azokat a területeket is érinti a földvásárlás, ahol jelenleg különböző élelmiszereket termelnek.  

A tanulmány állítása szerint Kenyában és Angolában már országonként 500 000 hektáros terület eladásáról tárgyalnak a külföldi cégek. Beninben 400 000 hektáros terület vásárlását tervezik a befektetők. Tanzániában rizstermelőket szorítottak ki, hogy termőföldjeiken cukornád ültetvényt hozzanak létre. A földért folytatott verseny, és az élelmiszertermelésre alkalmas területek eladása könnyen oda vezethet, hogy felemelkednek az élelmiszer- és a telekárak is – állítják az aktivisták.

Múlt hónapban az angol Imperial College egyik fórumán mindezt cáfolták: szerintük a bioüzemanyag termelés nagy lökést adhat Afrikának a beruházások terén. Hozzáfűzték, hogy ez pozitív hatással is lehet az élelmiszertermelésre.

forrás: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez