Katasztrófa fenyeget dél-Szudánban

Az áradások miatt 60 000 ember otthonát mosta el a víz dél-Szudánban.  A kormány attól tart, hogy az árvíz sújtotta térségekben malária vagy egyéb járványok pusztíthatnak.

A mostani árvíz is csak egy újabb akadály a háború sújtotta fél-autonóm tréségnek, amely éppen azért küzd, hogy a jövő év elején kiírt referendumhoz meglegyen a szükséges többség, és elnyerjék függetlenségüket.

„Az elmúlt hónapban 57,135 embert kellet kitelepítenünk az áradások miatt”- közölte az egészségügyi tárca miniszterhelyettese, Olívia Lomoro, aki azt is elmondta, hogy sokan ki vannak téve a malária és egyéb, víz útján terjedő betegségeknek. Luka Monoja. a déli-szudáni egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fel kell készülni a legrosszabbra, mivel az időjárás-előre jelzések alapján a heves esőzések egészen októberig fognak tartani.

Számos elemző attól tart, hogy a folyamatos humanitárius katasztrófák a térségben könnyen instabilitást eredményezhetnek a januári választás előtt, ami bizonytalanná tesz az újonnan függetlenné vált állam helyzetét is, ha megszavazzák a referendumot.  

Az ENSZ már közel 4 millió déli számára küldött segélyszállítmányokat ebben az évben, és attól tartanak, hogy további feszültségeket eredményezhet a mostani katasztrófa veszélye az emberekben, akik egyébként sem érzik magukat biztonságban.    

forrás: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez