Dubajban az örök élet titka

Hamarosan nyílik Dubajban egy intézmény, amely nem kevesebbet ígér ügyfeleinek, mint örök fiatalságot. Nem varázslat és kuruzslás áll mögötte, hanem a legújabb tudományos módszerek. Igaz, az ár nem alacsony, 227 ezer emirátusi dirham – jó 15 millió forint.

Hogy mit kell tenni ezért? Adni egy kevés (33 mm átmérőjű) mintát a bőrünkből, amiben őssejtek vannak. Ezt lefagyasztják -180 fokra, és, mintegy aranytartalékként, megőrzik nekünk. Ígérik: ezekből az őssejtekből bármilyen szövetet, szervet újra tudnak majd növeszteni, így, ha valami elhasználódik, a fiatal korunkban levett őssejtekből kaphatunk helyette újat. A cég, a Cellectis, Franciaországban van bejegyezve, de tevékenységének jó részét Dubajban folytatja, alapítója egy libanoni származású francia állampolgár, André Choulika.

A cég ma a világ egyik vezető humán genom vállalata, forgalma a múlt évben elérte a 27 millió dollárt. Mindeddig azonban alapvetően másoknak – nagy gyógyszergyártóknak – dolgozott , és nem lépett ki a nagyközönségi piacra. A technológia lényege az úgynevezett Indukált Pluripotens Őssejt technológia, aminek elméleti alapjait a Nobel-díjas Sindzsa Jamanaka rakta le. A Cellectis 2010 óta az ő cégével együtt dolgozta ki a Sceil módszert, amit most Dubajban a nagyközönség elé tárnak.

Az elhelyezés abszolúte biztonságos – három különböző helyen őrzik a mintákat, olyan helyeken, amelyek még a földrengésnek is ellenállnak, a mintavétel pedig (eltekintve az összeg kifizetése által kiváltott lelki tehertől) teljesen fájdalommentes. Egy jó adag bizalomra azonban mindenképpen szükség van hozzá. Azok a technológiák ugyanis, amelyek az őssejtekből mindenféle szöveteket, májat, szívet, fület, vagy éppen agyat gyártanának, egyelőre meglehetősen gyermekcipőben járnak. A Cellectis vezetői szerint igazán nincs ok aggodalomra, amilyen sebességgel fejlődik az őssejt-technológia, úgy ötven év múlva már nem lesz gond akármilyen szerv újranövesztése. 

Szóval ez azoknak éri meg, akik most fiatalok: akik meg nem, azok vessenek magukra. A Cellectis természetesen azért döntött a dubaji nyitás mellett, mert itt van megfelelő fizetőképes kereslet, de nyitnak Londonban és Szingapúrban is, és tervezik más ázsiai és amerikai városokban is őssejt-központok létesítését. Choulika professzor szerint azonban ez csak a kezdet, hamarosan olyan szintre fejlődik ez a technológia, hogy kötelező lesz, mint ma a védőoltások, és a tb fizeti majd ( már ha lesz akkor még tb).

Amerikában már működnek olyan szolgáltatások, amelyek a vállalkozók agyát, esetleg egész testét fagyasztják le, mondván: a jövőben bizonnyal lesznek olyan technológiák, amellyel ki tudják őket olvasztani biztonságosan, és meg is tudják gyógyítani eddig gyógyíthatatlannak vélt betegségüket. A tudomány azonban ezeket az ötleteket általában a sarlatánság kategóriájába sorolja. Choulika úr maga sem ígér örök életet, de azt igen, hogy aki az ő cégénél befizet, az gyakorlatilag örökre annyi idős maradhat, mint a befizetéskor. És azért ez se kutya.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez