Szudán válasza Clinton aggodalmaira

Egy rangos szudáni vezető közleményben cáfolta Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminiszterének kijelentését, miszerint a közelgő  tartományi választások elkerülhetetlenül a dél elszakadását eredményezhetik.

Szudán olajban gazdag déli területén, a 4 hónap múlva megrendezésre kerülő választások tétje az északi területektől való elszakadás lehetősége, vagy a további egység fenntartása. A referendum megtartásáról még a több évtizedes észak-dél között dúló polgárháborút 2005-ben lezáró Békeegyezményben állapodtak meg a felek.

Elemzők véleménye szerint a déliek többsége a függetlenedés pártján áll, mely magában hordozza az újabb konfliktus kialakulásának kockázatát, különösen, ha az északi vezetők nem támogatják a választások zavartalan lebonyolítását.

Clinton szerdán, a Külügyi Bizottság tanácsadó testületének jelezte, hogy amennyiben a déliek a majdnem biztosra vehető kiválás mellett voksolnak majd, úgy Washingtonnak és nemzetközi partnereiknek mindent el kell követniük az ügyben, hogy északot az eredmények békés elfogadására ösztönözzék.

Rabie Abdelati, az északon domináns Nemzeti Kongresszus Párt (NCP) képviselője, a Reuters hírügynökségnek cáfolta a clintoni kijelentések valóságalapját, és közölte, hogy Szudán elutasítja a belügyeibe, és a választásokba való nemzetközi beavatkozás gondolatát.

Továbbá közölte azt is, hogy mindent elkövetnek az egység folyamatossága érdekében, mely véleménye szerint nem elérhetetlen. Az USA külügyminisztere által predesztinált konfliktusra reagálva jelezte: „semmilyen jel nem utal rá, a választásokkal kapcsolatban minden a legnagyobb rendben zajlik”.

Abdelati szerint a déliek többsége az egység pártján áll, azonban a területen még mindig aktív Szudáni Emberek Felszabadításáért Mozgalom (SPLM) egykori vezetőinek agresszív politikája miatt kevesebben vállalják ezt fel.

 

Nyugtalanságra okot adó jelek

A két területen élők még mindig nem találtak megoldást arra, hogyan osszák el a befolyt olajbevételeket a szavazást követően – a nyersolajtartalékok nagy része délen van, miközben a szükséges infrastruktúrával az északi területek bírnak.

Clinton továbbra is hangsúlyozta: az egyik legnagyobb nehézség, hogy az északon élők akkor is elfogadják a szavazás végkimenetelét, ha az számukra előnytelen eredménnyel zárul. Abdelati erre reagálva szintén megismételte kijelentését: „Nincs szükség beavatkozásra, sem az USA, sem Franciaország, sem pedig az EU részéről”.

Többen aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy Szudán nem hagyott elég időt magának arra, hogy biztonságos körülmények között levezényelje a választást – a választási bizottság tagjait csak június végén, míg a testület főtitkárát csak múlt héten választották meg, hosszas vita után.

Szudán jelenlegi elnöke Omar Hasszan al-Bashir (NCP) ígéretében jelezte, hogy kész elfogadni a választás eredményeit, de mindent elkövet annak érdekében, hogy a délieket meggyőzze az egység fontosságáról.

Segélyszervezetek körülbelül két millióra becsülik az áldozatok számát az észak-dél konfliktusban, melynek fő mozgatórúgói a vallás, a nemzeti hovatartozás, az ideológia, és persze az olaj kérdésköre volt.

forrás: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez