Sikeres-sikertelen túszszabadító akció Jemenben

Egy amerikai újságírót akart kiszabadítani közösen a jemeniekkel az amerikai hadsereg. Rajta is ütöttek az al-Kaida rejtekhelyén, de a misszió mégis kudarcot vallott.

Az amerikai ugyanis nem volt ott. Az al-Kaida Arab félszigeti szervezete körülbelül egy tucat foglyot tartott az egyik bázisán, egy hegyi barlangban. Kilencet közülük (hat jemenit, egy szaúdi és egy etióp foglyot) sikerült is szabaddá tenni a közös rajtaütésben, de a 33 éves Luke Somers nem volt köztük. Egy brit tússzal együtt ugyanis elvitték a táborból, mire a kommandósok odaértek. Az akcióban hét al-Kaida fegyverest megöltek. 

Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője részleteket nem árult el: azt mondta, azok titkosak. Magát az akció tényét is csak azért hozták nyilvánosságra, mert mások már megtették ezt. A Fehér Házban Bernadette Meehan szóvivőtől azt viszont megtudták az újságírók, hogy a november 24-i túszmentő akciót maga Obama elnök rendelte el, és hozzátette: sajnálják, hogy Somers nem volt ott.

Pedig jó sokáig gyűjtöttek előzőleg információkat, hogy biztosra menjenek. A jemeni hatóságok tudtával, a jemeni hadsereg közreműködésével ütöttek rajta az al-Kaida bázisán a barlangban. A szóvivő azt mondta: az amerikai túsz biztonsága érdekében titkolóztak, meg az akcióban részt vevő amerikai katonák védelmében. De miután kikerült az információ, sőt, még egy videó is Somers-ről, már nem látják ennek értelmét. Hozzátette: nagyon büszkék a missziót végrehajtó amerikai katonákra.

Az általa említett, szerdán nyilvánosságra került videón az al-Kaida jemeni szárnyának egyik embere azzal fenyegetőzött: kivégzik az újságírót, ha közelebbről nem részletezett követeléseik süket fülekre találnak. Azt, hogy a terroristák nem tréfálnak, az Iszlám Állam már bebizonyította, amikor lefejezett öt nyugati túszt: három amerikait és két britet. Ezek az esetek felizzították a vitát az Egyesült Államokban arról, helyes-e az az amerikai politika, hogy nem fizetnek váltságdíjat terroristáknak. Sőt: nem is tárgyalnak velük, és ezt a túszok hozzátartozóinak sem engedik meg. Obama elnök nemrégiben egyébként ennek a felülvizsgálatát rendelte el.

A Luke Somerst fogva tartó Arab félszigeti Al-Kaidát a terrorszervezet egyik legvérszomjasabb ágaként tartják számon. A csoport Jemen keleti részén működik, és igencsak megerősödött abban a lázadásban, amely az elszegényedett országban folyik azóta, hogy 2011-ben megdöntötték Ali Abdullah Saleh elnök hatalmát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez