Einstein síita volt?

Legalább is ezt állítja egy iráni vallási vezető. És még dokumentumai is vannak rá. Csak éppen nem tudja megmutatni.

Az iszlám világban nagyon büszkék a betért nyugatiakra. Ők annak a biztos jelei – egy muszlim számára – hogy az iszlám tényleg mindenki vallása, hogy az isteni igazság nem ismer kulturális, nyelvi vagy faji határokat stb. Ha egy-egy híresség kacérkodik az iszlámmal – netán be is tér – az pedig tényleg hatalmas hírnek számít. Akárcsak az, ha valakiről, akiről nem is hittük volna, kiderül, hogy mégis.

Így aztán vannak, akik kicsit talán a szigorúan adatolt tényektől el is rugaszkodnak. Egy nemrég nyilvánosságra kerül videóban például nem kisebb tekintély, mint a Mahdavi-Kani ajatollah, az iráni Szakértők Tanácsának a minap elhunyt volt elnöke jelenti ki, hogy maga Albert Einstein világosodott meg, és tért meg az iszlámhoz – természetesen a síita irányzatot részesítve előnyben.

Einstein, aki egyébként származására nézve zsidó volt (vallását nem gyakorolta, és visszautasította azt is, amikor felajánlották neki az újonnan alakult Izrael Állam elnöki székét), kora túlnyomó részt ateista, vagy legalább is szkeptikus tudósaival szemben végig hirdette, hogy hisz istenben. És valóban mutatott érdeklődést akár az iszlám iránt is. Arról azonban, hogy megtért volna, eddig csak egyetlen forrásból hallottunk – 2012-ben szintén egy iráni úriember, egy jelentős egyházi személyiség, Hosszein Borudzserdi ajatollah unokája írt arról, hogy nagyapja élénk levelezést folytatott a nagy tudóssal. Az unoka tudni véli, hogy a levelezés, amelyben arra is vannak bizonyítékok, hogy Einstein végül megtért, és felvette a síita iszlámot, egy londoni széfben pihen – természetesen a világ elől elzárva, mert “valakik” attól tartanak, ha ez kiderülne, az “vallási forradalmat indítana el a világban”, márpedig ők nem akarják.

Azért a biztonság kedvéért a széf titkos kódját leírták, így mi is közzétesszük, azok kedvéért, akiknek, ha megtalálják a titkos széfet, lenne kedvük vallási forradalmat szítani: B-۱۲-D.E/۱۷-V.A.E . Azt is megtudjuk, hogy élete végén írt műveiben Einstein elismerte, hogy a relativitáselmélet már szerepel a Koránban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez