Nyilvános korbácsolás Szudánban

Szudán, Kartúm – Rendőr egyenruhás szudániak nyilvánosan megkorbácsoltak egy nőt Kartúmban. A szudáni igazságszolgáltatás vizsgálatot indított a korbácsolás hátterének kiderítésére. A brutális verésről készült felvétel napok óta kering a legnagyobb videómegosztó portálon.

A néhány perces videón az látszik, ahogy a szudáni rendőrség világoskék egyenruháját viselő férfiak korbáccsal ütik a térden álló fiatal nőt. Előbb csak egy egyenruhás ütlegeli a nőt, társa a kamerába röhög. Nem sokkal később már mindkét rendőrruhás veri az asszonyt, aki fájdalmasan kiált fel minden ütés után. A körben álló kukkolók közül senki sem segít a nőn.

 Ez a videó napok óta kering az interneten. Szudáni nő szervezetek azt kérték a kartúmi igazságszolgáltatástól, hogy vizsgálja ki, kik és miért bántalmazzák a nőt. A korbácsolást a szudáni nők megalázásának és az egész szudáni nép elleni támadásnak tartják. A hivatalos szudáni közlemény szerint a vizsgálatot a korbácsolás ügyében és a büntető törvénykönyv esetleges megsértése ügyében is elindították. Abdul Rahman al-Khidir kartúmi kormányzó, a hatalmon lévő Nemzeti Kongresszus magas beosztású politikusa kitért arra is, hogy a nőt az iszlám törvénykezés alapján korbácsolták meg, de hibás volt a büntetés kiszabása.

A szudáni büntetőtörvénykönyv több cselekményt is korbácsolással büntet, így például az olyan „illetlen viselkedést”, mint a házasságtörés, vagy kerítés Azt nem közölték, hogy a megkorbácsolt nőnek mi volt a bűne.

A korábban újságíróként tevékenykedő, ma a szudáni nők egyik elismert képviselőjeként dolgozó Loubna Husszein már többször felszólalt a nők megalázása ellen. Az általa gyűjtött adatok szerint tavaly többezer szudáni nőt korbácsoltak meg. Loubna Husszeint nemrég azért büntették meg, mert „illetlen” nadrágot viselt. 66 dollárnak megfelelő szudáni fontot kellett befizetnie, de szerencséjére a korbácsolást megúszta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez