Zavargások Egyiptomban

Egyiptom, Kairó és Alexandria – Folytatódnak az utcai zavargások Egyiptomban, ahol 21 ember meghalt és 80-an megsebesültek abban a merényletben, amit kopt keresztények ellen követtek el újév hajnalán ismeretlen tettesek Alexandriában. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak a tettesek után, hét embert őrizetbe is vettek.

Két napja tartanak az utcai megmozdulások Alexandriában és Kairóban, ahol a rendőrségnek csak könnygázzal sikerült feloszlatnia a feldühödött tömeget. A keresztények a rohamrendőrökkel is összecsaptak, több kirakatot és gépkocsit is megrongáltak. A koptok a kormányt tették felelősé a történtek miatt, fokozott védelmet és a biztonsági intézkedések szigorítását követelik az ország vezetőitől. Vasárnap a demonstrálók megdobálták Kairóban annak a miniszternek a kocsiját, aki a koptok egyházi vezetőjénél tett látogatáson együttérzését fejezte ki az újévi robbantás miatt. A tüntetők ezt követően a kormányzati épületek elé vonultak fel, ahol a rendőrök már várták őket. Az egyiptomi keresztények már hónapok óta arra panaszkodtak, hogy a kormány nem védi meg őket a szélsőséges csoportok akcióitól, és nem veszi elég komolyan a közösséget ért fenyegetéseket.

Az egyiptomi kormány a robbantás után elrendelte az országban található összes keresztény templom fokozott biztonsági ellenőrzését és arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy egységesen lépjenek fel a terrorizmus ellen. Az állami és a független hírügynökségek arról cikkeztek, hogy könnyen polgárháborús helyzet alakulhat ki az országban, ha a kormány nem fékezi meg a koptok ellen elkövetett támadásokat. A halálos áldozatok emlékére rendezett gyászmisén 5 ezer ember gyűlt össze Alexandriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez