Egyiptom visszavenné Kleopátra tűjét

Egyesült Államok, New York – Az egyiptomi kormány azzal vádolta meg New York város vezetését, hogy nem gondoskodik kellőképpen a Central Parkban álló 3500 éves obeliszkről.

Könnyen megtörténhet, hogy az egyiptomi kormány visszaveszi a „Kleopátra tűjének” is nevezett hatalmas kőoszlopot. A viharvert obeliszk rendkívül rossz állapotban van – állítják az egyiptomiak. Szerintük a Metropolitan múzeum és a város vezetése nem tett semmit annak érdekében, hogy restaurálják a III. Thutmózisz fáraó korából származó történelmi ereklyét. A 21 m magas obeliszk 1881 óta áll a múzeum főbejárata előtt. Az egyiptomi Örökségvédelmi Tanács főtitkára, Zahi Hawass azt mondta, hogy az ókori hieroglifák szinte teljesen kivehetetlenek az oszlopon. A főtitkár levélben fenyegette meg Michael Bloomberg polgármestert, akinek azt üzente, hogy elveszi a várostól az obeliszket, ha nem tesznek sürgősen lépéseket annak megóvására. A New York -i vezetés nem kommentálta a vádakat. A Metropolitan Múzeum által készíttetett, 1980-as tanulmányban elemezték az obeliszk hieroglifáit. A kutatások során arra jutottak, hogy az ókori írásjelek és egyéb dekorációk évszázadokkal ezelőtt sérültek meg. A Metropolitan Múzeum visszautasította az egyiptomi vádakat.

A Kleopátra tűi néven ismert három obeliszk egyike sem található Egyiptomban. Párizs, London és New York osztozik rajtuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez