A tisztakezűek kormánya Tunéziában

Franciaország, Párizs – A nemzeti egységkormányban a korábbról megmaradt miniszterek is tisztakezűek, sem vér, sem korrupció nem tapad hozzájuk. Erről a tunéziai kormányfő beszélt az Europe1 rádiónak. Tunéziai ellenzéki vezetők szerint nem lehet egységkormányról beszélni, ha abban Ben Ali korábbi szövetségesei, bizalmasai ülnek. 
Mohamed Ghannouchi először arra emlékezett, hogy Ben Ali elnök viharos gyorsaságú távozása után azonnal utasította a fegyveres erőket, hogy nem lőhetnek az emberekre, de ha a helyzet úgy kívánja, könnygázt és gumilövedékeket bevethetnek. Felidézte azt a kijelentését is, hogy a vérengzésért bíróság elé fogják állítani a felelősöket.

Az átmenti időre kinevezett nemzeti egységkormányt ért kritikákra válaszolva közölte, hogy az a hat miniszter, akik már Ben Ali alatt is szolgáltak, mind tiszta kezűek és nagy szakértelemmel bírnak: “Az ő elszántságuknak köszönhető, hogy nem keletkeztek nagyobb károk bizonyos körökben. Úgy manővereztek a politikában, hogy azzal időt nyerjenek és védjék a nemzeti érdeket.”

Ghannouchi határozottan kijelentette, a diktatúra megszűnt, és ez már érzékelhető a televízió műsoraiban és az internet hozzáférés szabadságában is. Ígéretet tett arra is, hogy fejleszteni fogja a szabadságot, mert ezt vállalta.

Megemlítette utolsó beszélgetését Ben Alival. Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy a volt államfő elmenekült volna az országból. Ghannouchi határozottan állítja, hogy tanúk előtt azt mondta Ben Alinak: “A helyzet súlyos és a robbanásveszélyes. Ezt a helyzetet a korrupció, a despotizmus és az ön környezetének illegális gazdagodása alakította ki.”

A hatalmas vagyonszerzéseket ki fogják vizsgálni, ígérte meg Ghannouchi, ezek elsősorban az elnök feleségének a családját érintik majd. Ben Ali felelősségre vonásáról óvatosan nyilatkozott. Szerinte a volt államfő az első években fejlődést, sikert adott Tunéziának. Csak később változott meg, valószínűleg a felesége hatására, akiről Ghannouchi azt mondta, hogy az ő kezében volt a karmesteri pálca.
A tunéziai nemzeti egységkormány vezetője legfontosabb feladatának a választások megszervezését és lebonyolítását tartja. Tiszta, átlátható versenyt ígért szigorú nemzetközi felügyelet mellett, amelyen minden párt ugyanolyan eséllyel indulhat majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez